Testerenin Kesim Kapasitesi Ne Anlama Gelir?

Testerenin Kesim Kapasitesi Ne Anlama Gelir?

Bir testeresinin kesme kapasitesini nasıl ölçebiliriz?

Bir testerenin kapasitesi, kesebileceği malzemelerin maksimum kalınlığı ile ölçülür. Bir başka deyişle testerenin kapasitesindeki artış o testerenin daha kalın malzemeleri kesebileceğini gösterir. 

Standart olarak üretilen veya sipariş üzerine özel üretim yapılan daire testere modellerinin geometrik özellikleri kesilen malzeme türüne göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin hızlı kesim tezgahlarında kullanılan TCT daire testerelerin çapı 560 mm’yi aşan modellerde kesilecek malzeme türüne özel et kalınlığı, uç elmas genişliği, göbek çapı gibi hesaplamalar gerekmektedir.
Daire Testereler
Daire testereler mengene, flanş ve yataklama tasarımına bağlı olmak üzere genel olarak 1/3 kesim kapasitesine göre imal edilmektedirler. Yani Ø460 mm bir daire testereyle yaklaşık 145-150mm çap malzeme kesebiliyorken Ø275mm bir daire testere modeliyle 85-90mm çap malzeme kesilebilmektedir.
Daire testerelerde genel bıçak çapları Ø275-285-315-350-460 mm dir. Maksimum kesim derinliği yarıçaptan daha azdır. 

Testere bıçak çapının %45’ine kadar kesimin mümkün olduğu durumlar da vardır ancak bu, makine de bulunan güvenlik korumalarının çıkartılması anlamına gelir. Daire testerede büyük çap demek uzun ömür demek değildir, kullanılan büyük çap daire testere modelleri ekstra maliyetin yanında çarpılmaya (salınım ve titreşim etkisine) maruz kalacak ve kesim kapasitesi düşecektir. Veya kesim yapılan ince malzemelerde yüksek et kalınlığına sahip testerelerin kullanılması hem fire oranını arttıracak hem de malzeme yüzeyi, testere diş ve gövdesine zarar verecektir.

Ekonomik veya diğer boyutsal avantajları gereği kesilen malzemeye göre küçük ebatlarda seçilen daire testerelerde koparma işlemi yapmayacak ve kesim işlemlerinde sorun meydana getirecektir. Ayrıca bu tip durumlarda ana makine gövdesi büyük ihtimalle malzemeye çarpacak ve zarar görecektir.Kesim işlemi yapılmadan önce kesilecek malzemenin ölçüleri, yapı formu ve içeriği gibi özellikler göz önünde bulundurulmalı, hem kesim tezgâhı hem de uygun daire testere modeli buna istinaden seçilmelidir.

Bir testeredeki en önemli faktörlerden biri, kesim kapasitesidir. Mümkün olan en yüksek kapasiteyi sunan daire testereler, en kalın malzemelerin bile tek seferde kolayca kesilmesine olanak tanır. Ya da bir başka deyişle, daha yüksek bir kapasiteye sahip testere bıçağıyla çalışmak, tek seferde kesim yapmanıza yardımcı olur.

HSS Daire Testereler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.