Bileme Taşları (Aşındırıcı Taşlar) Kullanım Kılavuzu

Bileme Taşları (Aşındırıcı Taşlar) Kullanım Kılavuzu

FEPA (Uluslararası Aşındırıcı Güvenlik Federasyonu) aşındırıcı taşların kullanımıyla alakalı bazı standartlar ve tavsiyelerde bulunmuştur.
Bu yazımızda aşındırıcıları en doğru ve en verimli nasıl kullanabiliriz sorusunun yanıtını 4 adımda öğreneceğiz.

1) MUHAFAZA ŞARTLARI

– Ambalajlama: Bileme taşları dikkatle paketlenmeli, dış etkenlerden ve düşmelerden kaçınılmalı.
– Görsel Kontrol: Ürün teslim alınırken mutlaka gözle muayeneye tabii tutulmalıdır.
– Depolama: İnce bileme taşları haricinde tüm ürünler uygun raflara dikey bir şekilde yerleştirilmelidir. Depo kuru ve ani sıcaklık değişimlerine kapalı olmalıdır.
– Son Kullanım Tarihi: Rezenoid taşlar son kullanım tarihine göre depolanmalıdır. Vitrifiye taşlarda bunu yapmaya lüzum yoktur.

2) MONTAJDAN EVVEL

– Ses Testi: Ses testi yeni veya az kullanılmış taşlara muhakkak yapılmalıdır. Küçük taşlar parmakla tutulmalı yada dikey bir şekilde konumlandırılmalıdır. Daha büyük taşlar ise dikey konumlandırılmalıdır. Küçük metal olmayan bir tokmakla dikey konumdaki taşın sağ ve sol tarafından merkezlerine vurulur. Ses gelirse ve temizse, bileme taşı çatal veya kırık içermiyor demektir. Donuk ve içi boş(kof) bir ses geliyorsa çatlak var demektir..
– Makine Koşulları: Tüm makineler iyi kontrol edilmeli, periyodik ve günlük bakımları muhakkak yapılmalıdır.
– Görsel Kontrol: Kırılmış veya çatlamış parçaları asla kullanmayınız.
Daire Testereler

3) MONTAJ

– Karton Etiket: Nispeten geniş çaplı flanşlarda karton etiket kullanılır. Bu sayede flanşın sıkma basıncı üniform dağılır.
– İş Mili: Bileme taşı iş miline uymalıdır. Asla milin üzerine taş itilmemelidir. Mil iççin çok geniş bileme taşları kullanılmamalıdır.
– Flanşlar: Flanş tipinin ve bileme taşının gerekli kullanım şartlarına uyulmalıdır.
– Hız: Bileme taşlarının üzerinde yer alan maksimum çalışma hızlarına dikkat edilmeli ve makinanın hızına karşı kontrol edilmelidir. Asla üretici tarafından belirlenen maksimum alışma hız değerleri geçilmemelidir.
– Güvenli Kaplama: Tüm güvenlik kaplamaları kontrol edilmeli, koruyucular çarkın kırılmaması için sıçrayan tanecikleri tutmalı.

4) UYGULAMA

– Bileme: Öncelikle makine balansı sağlanmalı, aksi belirtilmediği takdirde altta belirtilen okla monte edilmeli. Yeni nesil bileme makineleri otomatik balanslıdır.
– Bilemeye Başlarken: Bilemeye başlamadan evvel bileme taşı minimum 1 dakika boyunca maksimum çalışma hızında boşta çalıştırılır. Bu işlem gerçekleşirken tüm personel güvenli mesafede yer almalıdır.
– Taşın Eğelenmesi(Törpülenmesi): Uygulamanın gerekliliklerine uygun törpüleme gerçekleştirilir. (Taşın tüm yüzeyi, sadece kenarları, tek bir kenarı vb…)

Tüm bu işlem adımlarını uygular ve bileme işleminize bu şekilde devam ederseniz;

  •  Bileme taşı ömrünü artırmış olursunuz.
  •  Yaptığınız bilemenin verimini ve kalitesini artırırsınız.
  •  İstenmeyen, sonucu maddi veya manevi zararlarla biten olayları önlemiş olursunuz.
  •  Dolaylı masraflardan kurtulursunuz.

Aşındırıcı Taşlar kategorisinde yer alan ürünlerimizi inceleyebilir ya da Blogumuza geri dönebilirsiniz.