Doğru Aşındırıcı Taş Nasıl Seçilmelidir?

Doğru Aşındırıcı Taş Nasıl Seçilmelidir?

Aşındırıcı taşlar, kâğıt endüstrisinde, karbür ve HSS takımların yeniden şekillendirilmesinde, testere bileme işlemlerinde, elmas bıçaklarda, flap disk ve fiber disklerde, monte noktalarında ve honlama işlemleri gibi pek çok yerlerde sıklıkla kullanılır.

Aşındırıcılar, çapak alma ve taşlama için kullanılan oldukça etkili aletlerdir.  Daha iyi bir son kat elde etmek için uygun aşındırıcı seçimi çok önemlidir.

Bir işletmenin, maliyeti en aza indirmesi ve çıktıyı en üst düzeye çıkarması bakımından doğru aşındırıcıyı seçmesi önem arz eder. Kaynak veya metal imalatı için hangi aşındırıcının doğru olduğunu merak ediyorsanız, aşağıda belirtilen hususları dikkate almanızı tavsiye ederiz.

Aşındırıcıların seçimi sabit ve değişken olmak üzere iki ana faktöre bağlıdır.

Sabit Faktörler şunlardır:

  • Topraklanması gereken iş malzemesi,
  • Talaş kaldırma oranı,
  • İş parçası ve tekerlek arasındaki temas alanı,
  • İşin doğruluğu,

Değişken Faktörler ise şu şekildedir:

  • Çalışma hızı,
  • Tekerlek hızı,
  • Makinenin durumu.

Sabit ve değişken faktörlerin ayrıntıları ise şu şekildedir;

Çalışma Materyali

Aşındırıcı seçimi, topraklayacağınız malzemenin türüne bağlıdır. En yaygın kullanılan aşındırıcılar; silikon, karbür veya alüminyum oksitten oluşur. Silikon ve tungsten karbürler, sert çelikler, taşlar ve diğer seramik maddeler gibi kırılgan ve sert malzemeler için en uygun seçimdir.

Alüminyum oksit ise, yumuşak çelik, alaşımlı çelik, sert bronz, tavlanmış dövülebilir demir vb. gibi yüksek çekme mukavemetine sahip sert malzemeler için daha iyi bir seçenektir. Kısaca iş malzemesine göre aşındırıcı seçilmesi önem arz eder.
Daire Testereler

Stok Çıkarma Miktarı

İşi hızlı bir şekilde tamamlamak için metalin hızlı bir şekilde çıkarılması gerekir. Bu da tane boyutuna, derecesine ve aşındırıcıların yapısına bağlıdır.

Tane Büyüklüğü

Tane boyutu, titreşimli bir elekten geçirildiğinde tutulan ağ numarası ile belirlenir. Genellikle daha yumuşak malzemeler için kaba tane büyüklüğü kullanılır ve daha sert malzemeler için, ince tanecikler önerilir.

Dereceler

Daha sert malzemeler taşlama sırasında tekerleğe daha iyi direnç gösterir. Bu malzemeler tekerlek üzerinde sertleşecek ve zayıf taşlama sunacaktır. Bu nedenle, yüksek mukavemetli metaller için, parçacıkları kolayca kırılan aşındırıcıları kullanmak daha iyidir; daha keskin yüzler daha iyi bir iş çıkarmanıza yardımcı olur. Daha yumuşak malzemeler için yüksek dereceli bir bağ önerilir.

Yapı

Yapı, aşındırıcı ve iş parçası arasındaki boşluktur. Daha sert malzemelerde  yoğun yapı gerekir. Bununla birlikte, daha yumuşak malzemeler için, metal çıkarma oranı yüksek ve talaş boyutu da büyük olduğu için açık yapı önerilir.

Temas Alanı

Temas alanı genişse, toplam taşlama basıncı geniş bir alana yayılır. Otomatik olarak, birim başına basınç azalır. Bu nedenle, temas arkının daha fazla olduğu durumlarda daha yumuşak bir tekerlek kullanılması gerekir. Harici taşlama için daha sert bir tekerlek daha iyi bir seçenektir. Alan türüne göre, en uygun seçeneğin belirlenmesi önem arz eder.

Taşlama Makinesinin Durumu

Aşındırıcıların durumu iyi olmalıdır. Üzerinde kesik veya çizik olmaması önem arz eder. Uzun ömürlü bir taşlama makinesi için, aşındırıcıları makinenize göre almanız gerekir. Makine ağır ve sert ise, daha sert aşındırıcı kullanılmalı, hafif makineler için daha yumuşak bir aşındırıcı seçilmelidir.

Çalışma Hızı ve Tekerlek Hızı

Taşlamada, şikayetlerin% 70’i yanlış çalışma hızı ve yanlış tekerlek hızı seçimi nedeniyle ortaya çıkar. Yüzey yanmışsa, tekerleğin hızı azalır. Tekerlek hızı, dış taşlama, iç taşlama veya dilimleme işlemi gibi işlemlere göre değişir. Çalışma hızı, istediğiniz tipteki sonlandırmaya da bağlıdır. Daha yüksek bir çalışma hızı için daha sert bir tekerlekle işlem yapmanız gerekir.

Doğru aşındırıcıyı seçerken dikkate alınması gereken diğer faktörler de, işi tamamlamak için gereken süre, dakikadaki devir hızı, maliyet, kullanım kolaylığı gibi etkenlerdir.

Yukarıda belirttiğimiz tüm faktörleri göz önünde bulundurarak, 57 yıldır tüm dünyaya kesintisiz hizmet sunan Molemab firmasının, kalite sürekliliğini garanti eden aşındırıcı taşlarını öneriyoruz.

Kar-Tes Kesici Takımlar’ın resmi distribütörü olduğu Aşındırıcı Taşlar kategorisine gitmek için tıklayın ya da Kesici Takımlar Blogumuza geri dönün.