Döküm ve Dövme Malzemeler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Döküm ve Dövme Malzemeler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Döküm malzeme, erimiş metal gibi sıvılaştırılmış malzemenin özel olarak tasarlanmış bir kalıbın boşluğuna dökülüp sertleşmesiyle oluşur. Katılaşmadan sonra, iş parçası çeşitli bitirme işlemlerinden geçmek veya nihai ürün olarak kullanılmak üzere kalıptan çıkarılır. Döküm yöntemleri tipik olarak karmaşık katı ve içi boş şekiller oluşturmak için kullanılır ve döküm ürünleri, otomotiv bileşenleri, havacılık parçaları vb. dahil olmak üzere geniş bir uygulama yelpazesinde bulunur.

Dövme malzeme ise, aşırı yüksek basınç altında demir ve karbon alaşımından elde edilen bir malzemedir. Dövme çelik, diğer işlenmiş çeliklerden daha az yüzey gözenekliliğine, daha ince bir tane yapısına, daha fazla çekme ve yorulma mukavemetine ve daha fazla esnekliğe sahiptir. Çelik, dövme sıcaklığına ısıtıldığında, esnek ve dövülebilir hale gelir, kuvvet ve basınç uygulanarak istenen şekle getirilmesi sağlanır. Çelik dövme sayesinde kalıcı bir çelik parçayı çatlamadan şekillendirebiliriz.

Döküm Süreci ve Çeşitleri

Döküm, bilinen en eski imalat tekniklerinden biri olmasına rağmen, döküm teknolojisindeki modern gelişmeler, geniş bir yelpazede özel döküm yöntemlerine yol açmıştır. Basınçlı döküm, hassas döküm, alçı döküm ve kum dökümü gibi sıcak şekillendirme süreçlerinin her biri kendi benzersiz üretim avantajlarını sağlar. Yaygın döküm işlemi türlerinin hem avantajlarını hem de dezavantajlarını karşılaştırmak, belirli bir üretim çalışması için en uygun yöntemin seçilmesine yardımcı olabilir.

Dövme Malzeme Çeşitleri

Çelik dövmeyi şekillendirme sıcaklığına bağlı olarak üç farklı kategoriye ayırıyoruz:

Sıcak dövme çelik

Dövme sıcaklığı 950 ile 1250ºC arasındadır ve yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerindedir. Sıcak dövme çelik, iyi şekillenme sağlar ve şekillendirmek için düşük kuvvet gerektirir.

Sertleştirilmiş çelik dövme

Dövme sıcaklığı 750 ile 950ºC arasındadır. Bu sıcaklık, sınırlı esnekliğe yol açar ve sıcak dövmeden daha yüksek şekillendirme kuvvetleri gerektirir. En büyük avantajlarından biri, sıcak ve soğuk dövme arasında yarı yolda olmasıdır ve bu da onu daha çok yönlü hale getirmesidir.
Daire Testereler

Soğuk dövme çelik

Dövme sıcaklığı, 150ºC’ye kadar olan sıcaklıklarda “oda koşulları” altında yapılır. Düşük şekillendirmeyle sonuçlanan bu tür dövme, yüksek şekillendirme kuvvetleri gerektirir. Malzemenin daha iyi korunmasına ve daha iyi bir yüzey kaplamasına izin verme gibi büyük bir avantaja sahiptir.

Demir Nedir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.