Dubleks Paslanmaz Çelik Nedir?

Dubleks Paslanmaz Çelik Nedir?

Dubleks paslanmaz çelikler, ferritik ve östenitik paslanmaz çelik tanelerinden oluşan iki fazlı bir mikro yapıya sahip oldukları için “dubleks” olarak adlandırılır. Dubleks paslanmaz çelik eritildiğinde sıvı fazdan tamamen ferritik bir yapıya doğru katılaşma gösterir. Materyal oda sıcaklığına soğudukça, ferritik tanelerin yaklaşık yarısı östenitik tanelere dönüşür. Sonuç olarak, dubleks paslanmaz çelik kabaca %50 östenit ve %50 ferritik bir mikro yapıdır.

Dubleks yapı, bu paslanmaz çelik ailesine çekici özelliklerin bir kombinasyonunu verir:
Mukavemet: Dubleks paslanmaz çelikler, normal östenitik veya ferritik paslanmaz çeliklerden yaklaşık iki kat daha güçlüdür.

Tokluk ve esneklik: Dubleks paslanmaz çelikler, ferritik kalitelerden önemli ölçüde daha iyi tokluğa ve esnekliğe sahiptir; ancak, östenitik kalitelerin mükemmel değerlerine ulaşmazlar.

Korozyon direnci: Tüm paslanmaz çeliklerde olduğu gibi, korozyon direnci büyük ölçüde paslanmaz çeliğin bileşimine bağlıdır. Klor çukurluğu ve çatlak korozyon direnci için, bunların krom, molibden ve nitrojen içeriği en önemlisidir. Dubleks paslanmaz çelik kaliteleri, östenitik paslanmaz çelikler aralığına benzer bir dizi korozyon direncine sahiptir.

Gerilim korozyonu çatlama direnci: Dubleks paslanmaz çelikler, ferritik taraftan “miras aldıkları” bir özellik olan çok iyi gerilim korozyonu çatlama direnci gösterirler. Gerilim korozyon çatlama, standart östenitik için belirli koşullar altında (klorürler, nem, yüksek sıcaklık) bir sorun teşkil edebilir.

Maliyet: Dubleks paslanmaz çelikler, benzer korozyon direncine sahip östenitik muadillerinden daha düşük nikel ve molibden içeriğine sahiptir. Düşük alaşım içeriği nedeniyle, dubleks paslanmaz çeliklerin maliyeti, özellikle yüksek alaşım ek ücretleri zamanlarında daha düşük olabilir. Ek olarak, östenitik paslanmaz çeliğe kıyasla artan akma mukavemeti nedeniyle dubleks paslanmaz çeliğin kesit kalınlığını azaltmak çoğu zaman mümkün olabilir. Kombinasyon, östenitik paslanmaz çeliklerdeki bir çözüme kıyasla önemli maliyet ve ağırlık tasarrufu sağlayabilir.
Daire Testereler
Mükemmel korozyon direnci, artırılmış mukavemeti ve uygun fiyatları nedeniyle dubleks paslanmaz çelikler, aşağıdakiler dahil çeşitli endüstrilerde ve pazarlarda popülerdir:

  • Petrol sondajı, tuzdan arındırma, su arıtma ve diğer endüstriyel işlemler gibi açık deniz ve kıyıya yakın operasyonlar
  • Kimyasal ve sıvı işleme
  • Donanma parçaları ve bileşenleri
  • Kirlilik kontrol ekipmanları
  • Selüloz ve kağıt üretimi
  • İnşaat
  • Sıcak su ve demleme tankları

Sonuç olarak, dubleks paslanmaz çeliğin yüksek korozyon direnci, karbon çelikleri ve geleneksel paslanmaz çeliklerden önemli ölçüde daha fazla çalışma süresi sağlarken, mekanik mukavemet daha hafif konstrüksiyonlara, daha kompakt bir sistem tasarımına ve daha az kaynağa izin verir.

Döküm ve Dövme Malzemeler Arasındaki Farklar Nelerdir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.