Egzotik Metaller Nasıl Kesilir?

Egzotik Metaller Nasıl Kesilir?

Egzotik metal terimi, özel niteliklere, belirli bir dereceye kadar nadirliğe veya imalatta kullanılan alışılmadık bir malzeme türüne sahip herhangi bir metali tanımlamak için kullanılır.

Egzotik metaller tipik olarak demir içermez fakat

  • Alüminyum, Nikel, Krom, Kobalt, Bakır, Hastelloy, Inconel, Cıva, Molibden, Monel, Platin, Paslanmaz, Tantal, Titanyum, Tungsten veya Wolframit ve Waspaloy gibi malzemerleri içerir.

Egzotik Malzemeler ayrıca plastikleri, süper alaşımları, yarı iletkenleri, süper iletkenleri ve seramikleri de içerebilir.

Benzersiz özellikleri nedeniyle egzotik metaller, endüstriyel ve denizcilik uygulamaları, döküm, kimyasal işleme endüstrileri, kağıt hamuru ve kağıt, havacılık, nükleer mühendislik, ısıl işlem endüstrileri, havacılık ve elektronik bileşenler, füze teknolojisi ve nükleer reaktörler, kimyasal ekipman gibi belirli mühendislik uygulamalarında kullanılır.

Titanyum gibi egzotik malzemeler öncelikle güçlü, hafif ve korozyona dayanıklı alaşımlar yapmak için kullanılır. Yüksek mukavemet/ağırlık oranı ile titanyum, denizcilik, tıp ve havacılık endüstrileri için popüler bir malzemedir.

  • Inconel’in hızlı bir şekilde sertleşmesi nedeniyle egzotik metalleri kaynaklaması veya işlemesi zordur. Inconel, yüksek sıcaklık dayanımı gerektiren uygulamalar için kullanılan nikel-krom alaşımıdır. Bu metal, zorlu ortamlarda hizmet için çok uygun olduğundan, gaz türbini kanatlarında, contalarda ve havacılık ve ısıl işlem üretimlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Krom, farklı şekillerde alaşımlanabilme özelliğine sahip egzotik bir metaldir ve bu onu bazı uygulamalarda daha kullanışlı hale getirir. Olağanüstü korozyon ve sertlik direncinin yanı sıra Titanyum ile hemen hemen aynı niteliklere sahiptir. Krom esas olarak paslanmaz çelik, alaşımlı çelik ve demir dışı alaşımlarda kullanılır.
  • Hastelloy (süper alaşım) veya yüksek performanslı alaşım, ağırlıklı olarak nikelden ve diğer elementlerin çeşitli yüzdelerinden yapılır. Kimyasal işleme endüstrisinde yaygın olarak kullanılır ve performans için korozyon direncinin önemli olduğu yüksek gerilimli ortamlara dayanacak şekilde tasarlanmıştır.

Egzotik metallerin kesilmesi zordur. Bu tür metalleri keserken makinelerin rijit ve yüksek güçte olması gerekir.

Olumlu sonuç veren bir kesme eylemini sürdürmek için şerit testere operatörleri, çözünür yağ kesme sıvısı ve yavaş hız ve sabit ilerleme oranlarına sahip üç talaşlı karbür veya bi-metal testere bıçakları kullanılmalıdır.

Bir şerit testere makinesinde nikel bazlı bir alaşımı (Titanyum veya Inconel) kesmek ve optimum sonuçlar elde etmek için benzersiz diş geometrisine sahip bir şerit testere bıçağı kullanılması tavsiye edilir. Bu tür işler için Röntgen M51 Şerit Testerelerini ve Röntgen HM TITAN MU elmas uçlu şerit testerelerini öneriyoruz.

Egzotik malzemeleri imal etmek/işlemek için kullanılan çok sayıda prosedür vardır. En iyi üretim ve işleme yöntemi, her uygulamanın gereksinimlerine göre yapılan işlemedir. Özel malzemeleri ve/veya takımları işlerken uygun işleme yöntemi, etkili ve kaliteli üretim çıktısıyla sonuçlanacaktır.

Unutmayın, Kar-Tes Kesici Takımlar kurulduğu 1981 yılından bu yana metal kesim ve işleme uygulamalarında sektöre yenilikçi, tecrübeli ve güçlü bakışıyla yön verir; daima Dünyanın en iyi markalarını beğeninize sunar.