Kaynak Kırılmaları Nasıl Önlenebilir?

Kaynak Kırılmaları Nasıl Önlenebilir?

Tüm şerit testere bıçakları kaynaklı veya lehimlidir. Bir diş şeridi boyuna kesilir ve halka oluşturmak için kaynak yapılır. Bazen testere bıçağı bu kaynakta kırılır. Kaynak kırılması, uygun olmayan bir kaynaktan, şerit testere çarkında çok fazla gerilim olmasından veya hatta böyle bir kırılmaya yatkın kötü kaliteli bir bıçaktan kaynaklanır.

Testere bıçağı kaynakta kırılmıyorsa, bıçağın bükülmesi gibi erken aşınmaya neden olacak başka faktörler de var demektir. Direksiyon yatağı ve direksiyon arasında bir ayar sorunu da olabilir bu durumda kaynak bitirme işleminden kaynaklanan herhangi bir ezilme izi olup olmadığını görmek için kırığın kenarlarını incelemeniz gerekebilir. Bıçağın, bıçak gövdesinde veya arkasında değil, kaynakta veya yakınında kırıldığını belirlemeniz gerekmektedir. Uygun olmayan bıçak kaynağı tespit edilirse, bıçağı yeniden kaynaklamak veya kolayca yeni bir testere bıçağıyla değiştirmek mümkündür. Aşırı gerilim sorunun kaynağıysa, gerilimi kontrol etmeniz ve gerektiği gibi ayarlamanız kaynak kırılmasına engel olmak açısından önem arz eder.

Kaynakta şerit testere bıçağının kırılmasının yaygın nedenleri arasında çok yüksek gerilim yer alır. Kullanılmadığı zaman şerit testerenin bıçak gerginliğini daima azaltmanız gerekir. Makine rölantideyken oluşan gerilim, bıçağın eğilmesine ve bunun sonucunda da kırılmaya neden olabilir.

Hidrolik gergin şerit testerelerde, gergin valfi aşınması ve basıncı artar, bu nedenle gerilim valfinde yavaş sızıntı oluşabilir.

Kaynak kırılması ile ilgili göz önünde bulundurulması gereken diğer faktörler şunlardır:

  • Çok küçük tekerlek çapı
  • Tekerlek flanşına sürtünen bıçak
  • Makara aşınması
  • Kötü kaynak yöntemi
  • İlerleme hızı çok yavaş
  • Metal arızası
  • Makaralarda sıkışmış talaşlar

Düzgün ayarlanmış ve bakımlı bir şerit testere kullanım için en idealidir. Testere bıçağı tekerlekler üzerinde çok geriye gider ve yataklara çok fazla baskı uygularsa kırılma meydana gelir.

Kesme işlemi yapılmıyorken bıçak çalışırsa, yataklar dönmemeli ve yataklar ile bıçağın arkası arasında neredeyse hiç boşluk olmamalıdır. Bir tahta bloktan en ufak itme hareketi, bıçağı yatağın içine geri bastırmalıdır.

1981 yılından bu yana metal kesim ve işleme uygulamalarında sektöre yenilikçi, tecrübeli ve güçlü bakışıyla yön veren Kar-Tes Kesici Takımlar, müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik yüksek kaliteli ürünleri sunmaya devam ediyor.