Şerit Testere Bıçağı Kırılması Nasıl Önlenebilir?

Şerit Testere Bıçağı Kırılması Nasıl Önlenebilir?

Şerit testere bıçaklarının kırılmasının birkaç nedeni vardır. Kaynak kırılması genellikle bir üretici sorunu olarak düşünülür. Gerekli uzunlukta bant bobinden kesilir ve daha sonra her iki uç birbirine kaynaklanır. Çoğu kaynak merkezi, şerit testere bıçakları oluştururken aynı prosedürü takip eder. Kaynakta bıçak kırılmasını önlemek için iki bandın sıkıca birleştirilmesi gerekmektedir. Şerit testerenizde yapacağınız basit ayarlamalar, bıçak kırılması vb. sorunlara son verebilir. Bu tür sorunları önlemek için şerit testere operatörleri gerekli konularda bilgi sahibi olmalıdır.

Bir operatörün bıçak kırılmasını önlemesinin en yaygın yöntemleri şunlardır:

1. Bıçak gerginliğinin doğru ayarlanması

Belirli bir bıçak tipi için doğru bıçak gerginliğini bulmak, herhangi bir kesimden önce çok önemli bir adımdır. Doğru bıçak gerilimini belirlemeye yardımcı olacak birkaç teknik vardır, ancak gerilim ölçer kullanmak en doğru yöntemdir.

2. Kesilen stok türü için doğru ilerleme hızı

Aşırı ilerleme hızı, şerit testere bıçağına çok fazla baskı uygulayarak bıçağın kırılmasına neden olur. İstenen kesme hızı elde edilene kadar ilerleme hızında kademeli artışlar yapılmalıdır.

3. Uygun makara ayarı

Şerit testere makinelerinde, dönen makaralar, sabit makaralar ve basınç makaraları dahil olmak üzere çeşitli makara türleri vardır. Makaralar gevşek veya çizgi dışıysa, bıçak çok fazla esner ve bu da kısa sürede kırılmaya neden olur. Aşınmış veya hasar görmüş makaralar, bıçak ömrünü kısaltırken performansı etkilediği için de değiştirilmelidir.

4. Tekerlek flanşının bıçağı geriye sürtmemesi

Hatalı şerit testere hizalaması ve ayarlamaları, özellikle tekerleklerde ve bıçak takibinde sorunlara neden olur. Tekerlekleri hizalamak ve bıçağı doğru şekilde takip etmek önemlidir.

5. Doğru kesme uygulaması için her zaman doğru bıçak

Kesilecek malzeme için doğru diş adımı, genişliği ve şerit testere bıçağı tipi ile bıçak kırılması önlenebilir. Yanlış bıçak seçimi şerit testere üzerinde aşırı baskıya neden olabilir ve bıçağın kırılması durumunda operatörün güvenliğini tehlikeye sokabilir. Kesilen malzemelere göre bıçak üreticisinden bıçak hakkında öneri almak doğru bir adımdır.

Şerit testere bıçağının kırılmasının nedenlerini bilmek ve gelecekte oluşabilecek problemden kaçınmanın yollarını öğrenmek, istenen üretimin elde edilmesine yardımcı olacaktır. Herhangi bir kesme işlemine başlamadan önce, her zaman prosedürde bıçağı test edin ve ardından şerit testere makinesini uygun şekilde ayarlayın.