Şerit Testere İçin Kesme Sıvısı Nedir?

Şerit Testere İçin Kesme Sıvısı Nedir?

Şerit testere ile kesme işlemi yaparken hem kesilen malzeme hem de testere ısınır. Sürtünme kaynaklı bu ısınma, testerenin bıçağının aşınmasına neden olabilir. Özellikle yüksek hızda kullanılan testerelerde ısınma kaynaklı bu aşınma daha yüksek seviyede görülebilir. Şerit testere için kesme sıvısı kullanmak ısınma sorununun önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Soğutma sıvısı olarak da bilinen kesme sıvısı, testere bıçağının ömrünü uzatmaya yardımcı olur.

Şerit Testere İçin Kesme Sıvısı Türleri

Şerit testere için kesme sıvısı türleri genel olarak ikiye ayrılır. Bunlar soğutma sıvısı ve yağlama sıvısı olarak bilinmektedir. Her iki sıvı türü de farklı özelliklere ve farklı işlevlere sahiptir. Bu nedenle yapılan kesme işlemine bağlı olarak hem soğutma sıvısı hem de yağlama sıvısı kullanmak mümkündür. Günümüzde ise kesme sıvıları soğutma ve yağlama sıvısı yerine genel olarak kullanılan terimdir.

Tam Sentetik ve Yarı Sentetik Kesme Sıvıları

Kesme sıvılarına malzeme açısından baktığımızda karşımıza tam sentetik kesme sıvıları ve yarı sentetik kesme sıvıları olmak üzere iki grup çıkar. Tam sentetik kesme sıvıları mineral yağ içermez. Bu sıvılar şeffaf mavi renge sahiptir. Genellikle soğutma sıvısının uzun süre etkili olması gereken ağır işlerde tercih edilirler. Su eklemek gerekmediği için tam sentetik kesme sıvılarını kullanmak daha kolaydır.
Diğer yandan yarı sentetik kesme sıvıları ise %5-%50 arasında mineral yağ içerir. Genellikle bu kesme sıvıları şeffaf pembe renge sahiptir. Genel kesme işlemlerinde kullanılan yarı sentetik kesme sıvıları uzun ömre sahip değildir. Kesilen malzemenin türüne göre yarı sentetik kemse sıvılarını su ile seyreltmek gerekebilir. Kesilecek olan malzeme ne kadar sertse kesme sıvısının da o kadar yüksek konsantrasyona sahip olması gerekir. Malzemenin yumuşaması ile kesme sıvısının daha fazla seyreltilmesi gerekir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise şerit testere için kesme sıvısının ne kadar doğa dostu olduğudur. Zehirli olmayan kesme sıvısını tercih etmek daha doğru bir tercih olacaktır. Aynı zamanda işlem yapılacak olan malzemeye göre sıvı tercihi de sonuçların istenilen seviyede olmasına izin verir.

Unutmayın, Kar-Tes Kesici Takımlar kurulduğu 1981 yılından bu yana metal kesim ve işleme uygulamalarında sektöre yenilikçi, tecrübeli ve güçlü bakışıyla yön verir; daima Dünyanın en iyi markalarını beğeninize sunar.