Şerit Testereler Neden Bozulur?

Şerit Testereler Neden Bozulur?

Bir şerit testere operatörünün göz önünde bulunduracağı en önemli iki şey, şerit testere bıçaklarının ömrü ve performansıdır. Bu iki konu kesim işlemi için önemlidir. Bıçak arızasına sebep olup ömrünü etkileyebilecek farklı sebepler vardır. Bu sebeplere kaynak kırılması, bıçak gerilimi, hız, ilerleme hızı, alıştırma prosedürü, diş hatvesi, talaş fırçası ve kesilen malzemenin özellikleri dahildir.

1. Şerit Testere ve Kaynak Kırılması
Şerit testere bıçaklarının arızalanmasının yaygın sebeplerindendir. Testere bıçakları istenilen uzunluğa göre yapılır. Üretim sırasında bir diş şeridi uzunlamasına kesilir ve kaynak yapılır. Kaynak işlemi esnasında iki bant birbirine sıkıca tutturulmamışsa ya da şerit testere çarkında fazla gerilim olursa arıza meydana gelir.

2. Şerit Testere ve Bıçak Gerilimi
Şerit testere bıçağının gerilimi yanlış ayarlanırsa gövdenin kırılmasına, kanallarda çatlaklara ve/veya arka kenarda çatlaklara neden olabilir.

3. Şerit Testere ve Hız ve İlerleme Hızı
Hız ve ilerleme hızı da dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde testere istenildiği gibi çalışmayacaktır. Kesilen malzemenin arzuladığınız bitişe ulaşması için doğru hız ve ilerleme hızı takip edilmelidir. Aşırı veya yanlış (ilerleme) hız(ı) bıçağın kırılmasına ve/veya diş sıyrılmasına sebep olabilir. Bu durum ilk kesim işleminde bıçağın artan basınçta kalmasıyla oluşabilir. Bu yüzden kademli artan ve azalan hız kullanmak akıllıca olur.

4. Şerit Testere ve Alıştırma Prosedürü
Yeni bir bıçak kullanırken alıştırma sürecini es geçmemek çok önemlidir. Bıçağın yapması gereken işi yapamamasının yaygın sebeplerinden biri bu prosedürün yok sayılmasıdır. Alıştırma prosedürünü gerçekleştirmek aynı zamanda bıçağın ömrünü uzatacak, dişlerin kırılması/soyulması ve eğri kesikler gibi sorunları en aza indirgeyecektir.

5. Şerit Testere ve Diş Hatvesi
Kesme işleminin doğru gitmesi için doğru diş aralığının seçilmesi gereklidir. Bu aralık kesilen malzemeye göre farklılık gösterebilir. Yanlış diş hatvesi, şerit testere bıçağının malzemeyi kesmesini zorlaştırır ve soyulmaya sebep olabilir.

6. Şerit Testere ve Talaş Fırçası
Şerit testere bıçağının arızalanmasına sebep olabilecek bir diğer sebep de talaş fırçasıdır. Talaş fırçasının görevi verimsiz kesimi azaltmaktır. Bıçağı temizler ve talaşların kesim işleminden tekrar geçmesini engeller. Talaş fırçası olmadan talaşlar kesime takılabilir. Bu da eğir kesime, verimsiz kesime ve yüzey kalitesinde düşmeye neden olabilir. Testereyi talaş fırçası olmadan ya da aşınmış bir talaş fırçasıyla çalıştırmayın.

7. Şerit Testere ve Kesilen Malzemenin Özellikleri
Son olarak, bıçak-malzeme eşleşmeniz yanlışsa arızaya sebebiyet verebilir. Her bıçak her malzeme için değildir ve kullanılmamalıdır. Her malzeme için en uygun bıçak vardır ve o tercih edilmelidir.