Uzun Ömürlü Şerit Testere Bıçakları İçin

Uzun Ömürlü Şerit Testere Bıçakları İçin

Şerit testere bıçağı kullanırken kaynak kopması, bıçağın erken körelmesi ve bıçak zıplaması gibi talihsizlikleri önlemek için kullanıcının dikkatli kullanımı büyük önem taşır. Bu gibi durumlarda kontrol edilmesi gereken şeyler; bıçak gerilim ayarı, seçilen bıçağın kesilen malzemenin boyutu ve türü için uygunluğu ve kesme işleminden önce yapılması gereken alıştırma prosedürünün yeterliliğidir. Bu durumların sebebinin kalitesiz bıçak kullanımından kaynaklandığı düşünülse de çoğu zaman yanlış kullanımdan dolayı meydana gelir. Herhangi bir kesme işlemine başlamadan önce kontrollerin sağlanması şerit testere bıçaklarınızın ömrünü uzatmak için gereklidir.
Örneğin, kaynak kopması çoğu zaman üretici hatası olarak adlandırılsa da kullanıcı şerit testereyi doğru ayarlayarak tedbir alabilir. Kaynak kopmasına sebep olan yaygın problemler, yüksek gerilim, küçük tekerlek çapı, bıçağın tekerlek flanşına sürtmesi, ilerleme hızının çok yavaş olması, ilerleme sisteminin düzgün çalışmıyor olması, iç gerilimin bıçağı sıkıştırması olabilir. Bıçağın gövdeden mi kaynaktan mı kırıldığını saptamak için kaynağın bitiriş işleminde ezilme izleri olup olmadığını kontrol edin. Bunun üzerine hasarlı bıçak kaynağını değiştirmenizi öneririz. Bıçağın gerilim ayarını mutlaka kontrol etmeli ve yüksek gerilimde ise uygun ayara getirmelisiniz.

Bıçağın erken körelmesi ise başka bir problemdir. Sebepleri; bıçağın dişlerinin ters olması, uygun olmayan alıştırma süreci, materyaldeki sert noktalar (örneğin, ölçek), yanlış kesme sıvısı ya da karışımı, hız ve takviyesi olması gerekenden yüksek ayarda olmasıdır. Erken körelmeyi önlemek için alıştırma sürecini makinenize uygun yönetmeniz çok önemlidir, bu ilk açılma anından kullanım anına kadar olan alıştırma sürecidir. Testere bıçağının hızı olması gerekenden hızlı ise kesici kenarın ısınmasına sebep olur ve bu da körelmeye sebebiyet verir. Bu neden bıçağın hızını iyi ayarlamalısınız. Kalitesiz soğutma sıvısı kullanmamalı ve sıvının yeterlilik seviyesini kontrol etmelisiniz.
Önlemek isteyeceğiniz bir diğer konu ise bıçak zıplamasıdır. Bıçak testere kılavuzlarından geçerken zıplayabilir. Bu da bıçak kanalına aşırı yüklenme yapar ya da takviye sistemine büyük zararlar verebilir. Bıçak zıplamasının başlıca sebepleri; bıçağın düzlüğü, kaynağın düzlüğü, bıçak gerilimi, tekerleklerin yuvarlaklığı ve bıçak kılavuzlarının düzgünlüğü ile ilintilidir.