Yapı Çelikleri ve Özellikleri

Yapı Çelikleri ve Özellikleri

İnşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan diğer yapı malzemelerinden biri olan yapı çelikleri, aynı zamanda en çok çalışılan malzemedir. Davranışı öngörülebilirdir ve belirli şeklini, kesitini, kimyasal bileşimini ve mekanik özelliklerini tanımlayan ve belirli kurumlar tarafından oluşturulan çeşitli standartlara ve kodlara tabidir. Çeliğin inşaat endüstrisindeki birincil amacı, her şeyi bir arada tutan bir iskelet oluşturmaktır. Yapı çelikleri, esas olarak betonun düşük gerilme mukavemetine ve esnekliğine karşı koymak için bir takviye malzemesi olarak kullanılır. Esneklik, yapı çeliklerinin önemli bir özelliğidir. Genel bir kural olarak, yapı çelikleri her zaman akma noktasının altında (elastik bölgede) kullanılmasına rağmen, esneklik önemli bir özelliktir çünkü gerçek arızadan önce bir uyarı sinyali sağlar ve böylece arızanın şiddetini azaltır.
Yapı çelikleri %100 geri dönüştürülebilirdir ve dünyada en çok kullanılan malzemelerden biridir. Çelik, karbon çeliği, yüksek mukavemetli düşük alaşımlı çelik, ısıl işlem görmüş karbon çeliği ve ısıl işlem görmüş yapısal alaşımlı çelik olarak sınıflandırılabilir. Basınç, sıcaklık, döngüsel yükler, radyasyon ve çevre gibi operasyonel faktörlerin uzun süreli etkisi altındaki yapı çelikleri, termal yaşlanma ve yorgunluğun yanı sıra korozyon hasarının bir sonucu olarak gevrekleşmeye neden olabilir. Bu, mekanik özelliklerin bozulmasına ve sonunda arızaya yol açabilir.

Metalin nasıl kullanılacağı düşünülürken, yapı çeliklerinde karbon oranı önemlidir. Daha düşük karbon içeriği kaynak yapmayı kolaylaştırırken, aynı zamanda malzemenin genel olarak çalışmasını zorlaştırabilir ve bu da inşa edilebileceği hızı düşürür. Mükemmel dengeyi bulmak, kullanımını düşünürken önemlidir.

Elde edilen çelik ürün, mükemmel bir düşük ağırlık ve muazzam mukavemet oranına sahiptir, bu da onu mükemmel bir yapı malzemesi haline getirir.

Şekle getirildikten sonra bile, yapısal çelik hala imalat ve kaynak gerektirir. Yetenekli bir imalatçı veya kaynakçı, belirli bir uygulama için gerekli olan şekli oluşturmak için yapısal çeliğin göreceli işlenebilirliğinden faydalanabilir.
Daire Testereler
Kaynak, yapı çeliklerini imal etmek için seçilen yöntem olarak perçinlemenin yerini alır ve bunun iyi nedenleri mevcuttur. Kaynaklı yapılar:

  • Benzer perçinli yapılardan daha hafiftir.
  • Daha uygun maliyetlidir.
  • Perçinli emsallerinden daha kolay gezinme ve kalıplama sağlar.

Dubleks paslanmaz çelik nedir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.