Yumuşatma Tavı Nedir?

Yumuşatma Tavı Nedir?

Çeliklere uygulanan bir ısıl işlem tavlamasıdır. Bu tavlamanın sonucunda beklenen, çelik iç yapısında oluşacak değişimlerdir. Dövme tavı ile bunu birbirinden ayıran özelliklerin başında bu gelir. Dövme tavı, malzemenin plastik şekil değişimine imkân sağlayacak zemini hazırlarken yumuşatma tavı tamamen iç yapıdaki değişiklikleri amaç edinmiştir. Yumuşatma tavı çeliğe, ulaşabileceği en yüksek yumuşaklığa eriştirmek için yani düşük dayanım ve sertlikte yüksek uzama gösterebilecek hâle getirmek amacı ile uygulanır.
Daire Testereler
Çelikten beklenen, hep sertlik ve dayanım değildir. Bilinmelidir ki, sert malzemenin birçok yararının yanında, işlenememe gibi büyük bir yarar kaybı da vardır. Bunu, özellikle yüksek karbonlu çeliklerin kullanımında sorun sayabiliriz. Bu nedenle yapıda birbirine yapışık hâlde bulunan sementit, gevşetilmelidir. Çünkü bu yüksek dayanım ve düşük uzamaya neden olmaktadır. Elde edilecek yumuşama, birçok işlem için en iyi başlangıç hâlidir.
Tüm çelik türlerinde soğuk biçimlendirmeyi, orta ve özellikle yüksek karbonlu çeliklerde ise talaş kaldırma kolaylığı sağlamak için yumuşatma tavı uygulanır.

Yumuşatma Tavını Gerektiren Sebepler

  • Malzemenin sertliğini azaltmak
  • Dövülmüş ya da dökülmüş parçaların iç gerilmelerini azaltmak
  • Talaş kaldırmayı kolaylaştırmak
  • Çeliklerin elektrik ve manyetiksel özelliklerini iyileştirmek
  • Tane boyutunu küçültmek

Normalleştirme tavı nedir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kesici Takımlar Blogumuza geri dönebilirsiniz.