Daire Testere Bıçağı Nasıl Seçilmeli?

Daire Testere Bıçağı Nasıl Seçilmeli?

Daire testere bıçağı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken şeylerden biri keseceğiniz malzemedir. Örneğin, odun kesmek metal kesmeye kıyasla farklı tip bıçaklar gerektirir.

Demir Dışı Metaller

Pirinç ve bakır gibi yumuşak metalleri kesmek için tasarlanmış bıçaklardır. Alüminyum gibi aşınmaya dayanıklı metalleri kesmek için de kullanılabilir. Bu bıçaklar rafine edilmemiş, yüksek üretim yapmak için tasarlanmıştır. Bu tip bıçak ile plastik de kesilebilir. Bu sebeple kanallar biraz daha büyük tasarlanır ki kesme işleminden kalan talaşlar rahatça muhafaza edilebilsin.

Demirli Metaller

Sert metalleri kesmek için tasarlanan daire testere bıçakları üretilirken yüksek hızlı takım çeliği kullanılır. Ayrıca tasarımdaki karbür diş uçları ve üçlü talaş öğütme sert metalleri kesmeye uygun şekilde planlanmıştır. Bu bıçakların dişleri karbür kaplama içerir ve kimi yerlerde Tungsten Karbür Uçlu Bıçak olarak adlandırılır. İçeriğindeki karbür sayesinde normal bir Yüksek Hızlı Çelik testere bıçağından daha uzun süre keskin kalır. Kullanılan karbür kalitesi ne kadar yüksek olursa performans da o kadar yüksek ve doğru gerçekleşir. Bıçağın gövdesi sertleştirilmiştir ve yüksek seviyeli lehimleme teknikleri kullanarak işlem yapılır. Bu da aşındırıcı bir bıçağın aksine, kesim esnasında oluşan kıvılcım ve ısıyı önleyerek, pürüzsüz kesim sağlar.

Doğru daire testere bıçağını seçerken birçok faktörü göz önünde bulundurmalısınız. Bunlardan biri bıçağın soğuk kesim yapıp yapmadığıdır. Zira soğuk kesim yapan bir daire testere bıçağı herhangi bir kesme işleminde daha uzun ömürlü olacaktır. Kontrol etmeniz gereken diğer özellikler, makinanın gözle görünür ısı, çapak veya kıvılcım üretmemesidir. Bir başka konu da diş sayısıdır. Bıçakta ne kadar fazla diş varsa kesim o kadar ince ve doğru olacaktır. İnce malzemeleri kesmek için yüksek diş sayısı, daha kalın malzemeleri kesmek içinse az diş sayısı önerilir.