Şerit Testere Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Şerit Testere Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Şerit testereler; verimlilikleri, çok yönlülükleri ve güçleri nedeniyle metal ve ağaç kesme endüstrilerinde en yaygın kullanılan makinelerin başında gelir. Şerit testere operatörleri, uygun önleyici bakımı gerçekleştirmek için belirli kontrol noktaları hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Hiçbir makinede hiçbir koruyucu bakım alanı gözden kaçırılmamalıdır. Günlük şerit testere bakımı, talaş temizleme ve döküntü gidermeyi ve ek olarak bıçak, talaş fırçası ve makaraların aşınmaya karşı kontrol edilmesini içermelidir. Sıvıların, yağlayıcıların ve aşınmış veya eski parçaların günlük muayenesini yapıp hidrolik sıvı deposu manyetik tapalarını ve bıçak makaralarını kontrol edip ayarlamanız gerekmektedir. Akışkan veya yağlayıcı deposu ve süzgecinin her üç ayda bir, testere sütunu pivot noktasının altı ayda bir temizlenmesi ve ayrıca hidrolik filtrelerin yağlanması veya değiştirilmesi tavsiye edilir. Yılda bir kez, hidrolik deposunu tamamen boşaltıp tekrardan doldurmanız önerilmektedir.

Ekipmanın arızalanabileceği veya çalışmayı durdurabileceği durumlar vardır. Makineyi tam ve işlevsel olarak çalışır duruma getirmek için düzeltici bakım görevleri gerçekleştirilir. Şerit Testere bakımında düzeltici bakım, bir makineyi çalışır durumda tutmak için yapılır ve büyük mekanik sorunları gösteren rutin kontroller başarısız olduğunda gerçekleşir. Düzeltici bakım, şerit testere bileşenlerinin arızalı veya kırılmış parçaların onarımını ve değiştirilmesini kapsamaktadır.

Şerit testere operatörleri, kullanıcı kılavuzuna başvurabilir veya bir profesyonele danışabilir.

Düzeltici bakım tamamlandığında, arızanın ilk nedenini belirlemeye ve aynı sorunun tekrar ortaya çıkma olasılığını en aza indirmeye yardımcı olmak için şerit testere tekrar incelenmelidir. Düzenli önleyici bakımın yapılmaması, testere üretkenliğini, şerit testere ve bıçağının ömrünü büyük ölçüde azaltabilir.

İmalat atölyeleri için hassas kesimler yapan şerit testereler kullanmak önemlidir. Önleyici bakım sadece paradan ve zamandan tasarruf sağlamakla kalmaz, aynı zamanda arızalı makinelerden kaynaklanan arıza süresinin azaltılmasına da yardımcı olurken maliyet verimliliğini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur. Düzeltici bakım, özellikle şerit testere makinesinin değiştirilmesi gerekiyorsa maliyetli olabilir. Günlük denetimler ve bakım ile birlikte ortaya çıkan düzeltici önlemler, bu tür kayıplara karşı koruma süreci için hayati önem taşır.

Her iki bakım rutininin de uygulanması, herhangi bir şerit testerenin ömrünü uzatmaya ve daha üretken bir ortam oluşturmaya yardımcı olacaktır. Günlük bir bakım rutini, ekipman arızası nedeniyle oluşan arıza süresinin azaltılmasına da yardımcı olacaktır.