Şerit Testereleri Nasıl Daha Uzun Süre Kullanabiliriz?

Şerit Testereleri Nasıl Daha Uzun Süre Kullanabiliriz?

“Şerit Testere Bıçaklarını” ne kadar süre ile kullanabilirim? Şerit testere bıçaklarının performansını ölçebilir miyim? Tüm makine operatörlerinin kesme işlemi söz konusu olduğunda yaygınca karşılaştıkları sorulardır. Şerit testere bıçağının ömrünü etkileyebilecek ve testere bıçağında probleme neden olabilecek bazı faktörler vardır. Bunlar arasında kaynak kırılması, bıçak gerilimi, ilerleme hızı, alıştırma prosedürü, diş aralığı, talaş fırçası ve kesilen malzemenin niteliği gösterilebilir.

Şerit testere bıçakları ve kaynak kırılması

Şerit testerelerde yaygın olarak yaşanan problemlerden biri kaynak kopmasıdır. Şerit testere bıçakları istenilen uzunluğa göre pnömatik makaslarda kesilip Cnc alın kaynak makinelerinde kaynak işlemine tabi tutulmaktadır. Kaynak makinesinin kalitesi, meneviş sıcaklığı ve süreleri, taşlama prosesi, birleştirilen kenarların sırt paralelliği, şerit testerenin gövde kalitesi, kaynak noktasında meydana getirilen diş formu veya hatve gibi etmenlerin hepsi önemli bir bütünün parçalarıdır.

Şerit testere bıçakları ve bıçak gerginliği

Şerit testere bıçaklarında kullanım ömrünü etkileyen bir diğer önemli faktör ise makine üzerinde uygulanan şerit testere gergisidir. Şerit testere bıçağı gerginliğinin yetersiz veya gereğinden fazla uygulanması testerenin kısa sürede deforme olup kullanılmaz hale gelmesine neden olabilir.

Şerit testere dönüş ve ilerleme hızı

Şerit testerenin dönüş ve ilerleme hızı mutlaka takip edilmelidir. Malzeme türü ve ölçülerine göre yanlış uygulanan bu değerler şerit testerenin kesim ömrünü ve performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Teknik parametrelerin yanlış oranlarda tutulması;

  • Diş sıyırmalarına,
  • Kaynak noktasından kopmalara,
  • Testere sırt kısmında meydana gelen çatlamalara,
  • Diş uçlarında ve diş kenar kısımlarında aşınmalara,
  • Diş uçlarının yuvarlanmasına veya kırılmasına,
  • Testere diş aralarında (kanalda) talaş sıkışması v.b birçok olaya sebebiyet vermektedir.

Şerit testere alıştırma prosedürü

Şerit testere bıçağının verimsiz çalışmasının en yaygın nedenlerinden biri de alıştırma prosedürünün yapılmamasıdır. Bu sebeple şerit testere bıçağının deforme olması çok daha büyük bir maliyet getirisi olacaktır. Şerit testere bıçağınızın doğru şekilde kullanımı size daha uzun bir bıçak ömrü sağlayacaktır.

Şerit testere bıçakları ve diş aralığı

Doğru dişin seçilmesi, kesim işleminin başarısı için çok önemlidir. Tpi olarak adlandırılan inç başına düşen diş sayısı testerenin direkt olarak talaş biriktirme kabiliyetini, kesim işlemlerinde ortaya çıkan yüzey kalitesini, ve toplam kesim miktarlarını etkilemektedir.

Şerit testere bıçakları ve talaş fırçaları

Günümüzde en fazla göz ardı edilen etmenlerden biri olan talaş fırçası kullanımı testere randımanını doğrudan etkilemektedir. Uygun talaş fırçası kullanımı testere diş aralarını temizlemekte ve oluşan talaşların kesime tekrar girmesini önleyerek sıkışma ve diş kırmalarının önüne geçmektedir. Yıpranmış veya eksik talaş fırçasıyla kesim işlemi yapılmamalı, üreticinin tavsiye ettiği tür ve ebatlarda talaş fırçaları tercih edilmelidir.

Şerit testere bıçakları ve kesilen malzemenin nitelikleri

Son olarak kesim yapılacak malzeme türüne uygun şerit testere seçilmemesi problemler meydana getirecektir. Piyasada karışık kesimler için tek bir şerit testere anlayışı son derece yanlış ve verimsiz bir anlayış olup farklı malzeme türleri için farklı yapıda şerit testereler (M42-M42 Profil-M51-Karbür uçlu v.s) mevcuttur.
Şerit testere bıçağı ile malzemenin uygun olmayan bir kombinasyonu testere bıçağına ciddi hasar verebilir.
Belirtilen adımları uygulamak şerit testere ile ilgili işletme maliyetlerinizi azaltabilir ve daha yüksek kesim verimliliğine ulaşmanıza yardımcı olur.

Testerenin kesim kapasitesi ne anlama gelir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.