Daire Testere Makinesi Nedir?

Daire Testere Makinesi Nedir?

Daire Testere Makineleri

Günümüzde daire testere makineleri manuel, yarı otomatik ve tam otomatik olarak imal edilmekte olup bu bilgilendirme yazımızda metal kesiminde kullanılan makinelerden bahsedilecektir. Kesici takımı üzerinde barındıran hareketli gövde yapısına bağlı elektrik motoru ve bununla beraber devir indirgeyici bir sistem (redüktör) ihtiva eden bu sistemler yapılarına göre ortalama 1-4 mm’lik et kalınlığına sahip profil, boru veya daha karmaşık yapıdaki parçaların kesim işlemlerinde kullanılmaktadır. Daire testerelerde soğutma işlemi bor yağı + su karışımıyla yapılabildiği gibi belirli yapı özelliklerine ve et kalınlığına sahip malzemeler için mikro spray yöntemide kullanılmaktadır. Mengene yapıları makine temel özelliklerine bağlı olarak manuel veya pnomatik yapıda olabilmekte bununla beraber kafa iniş sistemleride el yardımıyla veya otomatik (hidro-pnomatik) olarak olabilmektedir. Makine üzerinde herhangi bir değişim yapılmadıysa manuel ve yarı oto tezgahlar 0-1-2 konumlarında alçak ve yüksek devir olarak çalışırlar.

Daire Testereler

Daire Testere Makinelerinde Model Farkları Nelerdir?

Manuel Daire Testere Makineleri 1

Manuel Daire Testere Makineleri

Manuel Daire Testere Makineleri

Manuel daire testere makinelerinde parça sürme işlemi, mengenede parçayı sıkma işlemi ve tetik kolu kullanarak hareketli gövde yapısının indirilip parçayı kesme işlemi manuel olarak yapılmaktadır.

Bu tür tezgahlarda operatör faktörü testere tüketimi bakımından büyük önem taşımakta olup makine başında bulunan tecrübesiz operatör veya malzeme yapısına uygun olmayan daire testere hatvesi ve diş sayısı testere tüketimini büyük oranda arttıracaktır.

Manuel daire testere makineleri az adetli farklı türdeki parça kesimleri için uygundur çünkü bu tür tezgahlar el ile kontrol edildiğinden farklı parça ebatlarında tekrardan limit switch (testere yüksekliği) ve kurs boyu ayarı yapmayı gerektirmez ve açılı kesim imkanı vardır.

Mengene Otomatik Manuel Tezgahlar

Mengene Otomatik Manuel Tezgahlar

Mengene Otomatik Manuel Tezgahlar

Manuel tezgahların bir türü olan bu tür tezgahlar yine aynı ölçüdeki malzemelerin sıklıkla kesildiği düşük hacimli işlerde kullanılmakta olup malzeme sıkma işlemi elle kumandalı olarak yapılmaktadır, bu tür tezgahlar açılı kesimde desteklemektedir.

Bu tür tezgahlarda tek gereksinim kullanılacağı yerde gerekli hava tertibat elemanlarının (kompresör, hava bağlantı noktaları) bulunmasıdır.

Yarı Otomatik Tezgahlar

Yarı Otomatik Tezgahlar

Yarı Otomatik Tezgahlar

Bu tür tezgahlar düşük adetlerde seri işlerin olduğu yerlerde tercih edilmekte olup yarı otomatik makinelerde otomatik olarak malzemeyi sıkan mengene sistemi ve kesme hızının ayarlanabildiği otomatik kesme özelliği vardır.

Yarı otomatik tezgahların dikey çalışan modelleri zorlu malzeme kesimleri için geliştirilmiştir. Malzeme sürme işlemi el yardımıyla yapılmakta olup mengene parçayı otomatik olarak sıkmakta ve kafa aşağıya otomatik iniş yaparak malzeme kesimi tamamlandıktan sonra mengene tekrardan otomatik olarak açılmaktadır. Manuel olarak yapılan tek işlem parçanın mengene üzerinde sürülmesi işlemidir.

Sürekli olarak gerçekleşen farklı parça kesimleri mevcutsa bu tür tezgahlar uygun değildir bu tür işlemler için manuel tezgahlar tercih edilmelidir.Ancak belirli bir alanda seri imalat söz konusuysa bu tezgahlar tercih sebebi olmalıdır.

Tam Otomatik Tezgahlar

Tam Otomatik Tezgahlar

Tam Otomatik Tezgahlar

Yüksek miktarda ve standart kesin adetlerinin olduğu işler için tasarlanmış makinelerdir.Bu tip makinelerde kesilecek malzeme boy bilgileri ve adetleri girildikten sonra girilen bu bilgilere göre makine otomatik olarak kesimi gerçekleştirmektedir.Tam otomatik makinelerin hem düz hemde açılı kesim yapan modelleri mevcuttur.Bu tür tezgahlara yükleme boşaltma sistemleri entegre edilebilmektedir.

Görsel 4-) Tam Otomatik Makine Genel Görünümü

Tam Otomatik Tezgahların Avantajları Nelerdir?

Tam otomatik tezgahlarda servo adı verile kontrol sistemleri kullanılmaktadır, bu sistemler;

  • Döndürme momentleri yüksek,
  • Devir sayısı hızlı ve düzgün bir şekilde değişebilen,
  • Geniş bir hız sınırı içerisinde kararlı olarak çalışan,
  • Küçük boyutlarda büyük moment değerleri sağlayan,
  • Kalkış moment değerleri oldukça küçük miktarda olup
  • Çok fazla dur kalk sayısında dahi stabil sistemler mevcuttur.

Yapısı itibariyle bu sistemlerin en büyük avantajlarından biri farklı form yapılarına sahip malzeme kesimlerinde bölgesel olarak hız tanımlaması yapılabilmektedir. Tam otomatik tezgahları diğer modellerden ayıran en önemli özelliği sürme ve kesme işlemlerinin servo kontrol sistemine sahip olmasıdır.

Daire Testere Makinesinin Avantajları Nelerdir?

  • Çapaksız kesim imkanı sunar,
  • Malzemenin her iki tarafından sıkma yaptığından malzeme sonunda koparma (sıvama) meydana gelmez,
  • Şerit testerelere göre çok daha seri kesim yapma imkanı vardır,
  • Şerit tezgahlara göre daha portatif ve taşınması kolay makinelerdir,
  • Ekstra bakım gerektirmeyen kullanımı basit tezgahlardır.

Hangi Durumlarda Daire Testere Tercih Edilmez?

  • Yoğun olarak yüksek adetli paket kesim işlemi yapılıyorsa,
  • Dolu malzeme (5-6 mm den fazla) kesimi yapılıyorsa,
  • Kesilen malzeme ölçüleri büyük ebatlardaysa,
  • Kesilen malzemeler sert yapıda veya kesim işlemi zor malzeme özelliklerine sahipse

Daire testere makineleri tercih edilmez bunun yerine şerit tezgahları veya Cnc daire makineleri tercih edilir.

Testere Makineleri Kategorimize geri dönebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar bünyesinde yer alan Daire Testere Makinelerini inceleyebilirsiniz.