Güvenli Şerit Testere Kesimi Nasıl Yapılır?

Güvenli Şerit Testere Kesimi Nasıl Yapılır?

Yapılan araştırmalar şerit testere makinelerinin, işleme makineleri arasında en güvenli makine olarak kabul edildiğini göstermektedir. Genellikle farklı şekil ve açıları kesmek için kullanılan şerit testere makinalarında bile yine de kaza riski vardır. Hiçbir mekanik ekipman türü gerçekten kazasız veya operatör için %100 güvenli olamaz.

Herhangi bir makine için kaza riskini minimum düzeye indirmek ve yüksek güvenlik standardı elde etmek için yönergelerin ve güvenlik prosedürlerinin öğrenilmesi ve eksiksiz olarak uygulanması gerekir.

Şerit testere makinelerinin yanlış kullanımı büyük bir güvenlik açığı oluşturur. Bu yazımızda, daha güvenli bir çalışma ortamı sağlarken daha iyi üretim çıktısı elde etmek için belirli tavsiyeler sunmaya çalışacağız.

Öncelikle, uygun göz ve kulak korumasının takılarak, güvenli mesafenin ayarlandığından emin olunmalıdır. Her zaman için koruyucu gözlük takmak alışkanlık haline getirilmelidir. Çünkü şerit testere bıçakları önemli hızlarda dönmektedir. Malzemeden ayrılan küçük parçalar herhangi bir yerinize gelebilir. Örneğin bir talihsizlik sonucu testere kırılabilir ve malzemeden ayrılan parça gözünüze gelebilir. Koruyucu gözlük takmanız, kazaları önlemeye yardımcı olacaktır.

Şerit testere kesme işlemi sırasında eller şerit testereye üç inçten daha yakın olmamalıdır. Malzemenin testereden geçmesini kolaylaştırmak için bir el malzemenin yanında olmalıdır. Elleriniz, üç inçten daha uzakta olsa bile asla doğrudan kesim ile aynı hizaya getirmeyin. Şerit testere bıçağına üç inçten daha yakın olmanız gerekiyorsa, işi bitirmek için bir itme çubuğu kullanın. Şerit testereye asla elle uzanmayın. Açma/kapama düğmesi solda ise, sol elinizi açıp kapatmak için kullanın.

Şerit testere kesiminde, genellikle büyük parçadan kesilen, çok küçük parçalar olacaktır. Bunları testere bıçağından elle uzak tutmaya çalışmayın. Bunu yapmak, tüm elinizi kaybetme riski oluşturabilir. Bu ihtimale karşın testere durmuş haldeyken, başka bir parça veya bir itme çubuğu kullanmalısınız. Bu şekilde yaralanma ihtimalinizi minimuma indirmiş olursunuz.

Büyük olasılıkla bir sonraki kesim işleminizde malzemeyi testereden güvenli bir şekilde uzaklaştıracaksınızdır. Parçaları dışarı doğru iterek ve kesimi tıkayabilecek, parçaları bırakmadan temizleme işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Şerit testere kesim işlemlerinde kazalar ve yaralanmalar operatörün dikkati dağıldığı anda meydana gelir. Mutlaka kesim işlemi yaparken odaklanmalı ve konsantre olmalısınız. Olası kazaları önlemek ve operatörlerin güvenliğini sağlamak için şerit testere kullanımında mutlaka önlem almalısınız.

Ayrıca şerit testerelerde önleyici bakım, maliyeti, çalışmama süresini ve stresi azalıp üretkenliği artırdırdığı gibi daha üvenli bir kesim yapılmasına da yardımcı olur.

Şerit testereleri nasıl daha uzun süre kullanabiliriz?” başlıklı yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.