Mafsallı ve Sütunlu Şerit Testere Makinaları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mafsallı ve Sütunlu Şerit Testere Makinaları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mafsallı şerit testere makinaları gövde üzerinde tasarıma dayalı hesaplamalar sonucu elde edilen köşe noktasına bağlı (mafsal bağlantılı) hareketli gövdenin tek bir hidrolik piston ve hidrolik kısıcı valf yardımıyla “y” ekseninde (düşey eksende) hareket ettirildiği makinalardır.

Bu makinalar üst hareketli gövdenin rijit bir hareketi için bir veya birden fazla mafsal yayı içermekte ayrıca ağırlık merkezinin sağlanması amacıyla redüktör ve redüktör motoru gibi ekipmanlar hareketin sağlandığı merkez noktasına denk gelen kasnak üzerinde yer almaktadır.

Mafsallı şerit testere makinalarının mengene kapasiteleri yatay doğrultuda geniş olsa da dikey mengene ölçüleri yapısı itibariyle sütunlu makinalara göre kısıtlıdır, genel olarak günümüzde mengene açısı vermek yerine göbekten dönme (açı verme) sistemiyle geliştirilen bu modeller açılı kesimlerde şerit testere ağzının mengene bloklarına yaklaşmasından dolayı mesafe kaybı yaşatmaktadır. Mafsallı makinalar sütunlu şerit testere makinalara göre yapı ve mengene ölçüleri olarak daha alt kademede kalsalar da sütunlu makinalardan çok daha hızlı kesim yapabilme imkanına sahiplerdir.

Mafsallı Şerit Testere Makinalarının Genel Yapısı

Mafsallı Şerit Testere Makinalarının Genel Yapısı

Sütunlu şerit testere makinalar, mafsallı makinalara göre yapı ve kesim kapasitesi olarak daha güçlü tek veya çift kolon yapısına sahip, hareketli gövdenin zemine paralel veya paralele yakın bir açıyla iniş yaptığı makinalardır. Bu tür makinaların günümüzde 2000mm ye kadar mengene açıklığına sahip (yatay mesafede) modelleri mevcuttur.

Sütunlu makinalar yapıları itibariyle büyük ebatlardaki dolu malzeme billet, bloom, slab haldeki veya et kalınlığı yüksek boru malzemelerin kesiminde tercih edilmektedir. Sütunlu makinalarla paket hale getirilmiş çoklu malzemelerin opsiyonel veya standart olarak sunulan üst baskılarla beraber kesim işlemi çok iyi bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Sütunlu Şerit Testere Makinalarının Genel Yapısı

Sütunlu Şerit Testere Makinalarının Genel Yapısı

Hangi Şerit Testere Makinasını Tercih Etmeliyim?

• Mafsallı makinalar çok daha küçük ebatlarda üretilip az alana gereksinim duyduklarından özellikle dar çalışma alanlarına sahip işletmelerde tercih sebebidir.
• Sütunlu makinaların mafsallı makinalara göre kapasite, redüktör-motor ve sürücü güçleri daha yüksektir, özellikle yüksek sertliğe sahip büyük çaptaki malzemelerin kesiminde tercih edilirler.
• Mafsallı makinalarda mengene kapasitesi çalışma prensibinden dolayı sütunlu makinalara göre sınırlıdır.
• Sütunlu makinalar mafsallı makinalara göre daha yavaş ilerleme miktarına sahiplerdir, mafsallı makinalarla daha hızlı malzeme kesimi mümkündür.
• Elmas uçlu testereler alt serideki düşük toplam güce sahip mafsallı makinalar için uygun olmayıp sütunlu modeller için daha uygundur.
• Sütunlu makinalar yüksek orandaki paket kesimlerine daha uygun olup mafsallı makinalarda bu durum daha az malzeme oranına denk gelmektedir.

Mafsallı ve Sütunlu Şerit Testere Makinalarımızı inceleyebilir ya da Kesici Takımlar Blogumuza geri dönebilirsiniz.