Şerit Testere Makinalarında Mengene Yapıları Nelerdir? Parçalar Mengeneye Nasıl Bağlanır?

Şerit Testere Makinalarında Mengene Yapıları Nelerdir? Parçalar Mengeneye Nasıl Bağlanır?

Mengeneler parçayı sıkıca tutarak dönmesini ya da yerinden oynamasını engelleyerek parça üzerinde hakimiyet kurmanıza imkân sağlayan bağlama elemanıdır. Bu açıdan üretimin birçok alanında kullanılırlar. Yapısal olarak mengeneler ihtiyaca göre farklı yapılarda üretiliyor olsalar da temelde çalışma mantıkları aynıdır. En az bir tane sabit çene ve en az bir tane de hareketli çeneye sahip olan mengenelerde sıkma işlemi, genelde vidalı bir mekanizma ile sıkma kolu çevrilerek gerçekleştirilir.

Peki, şerit testere makinalarında parçalar mengeneye nasıl bağlanır?

Yapılacak ilk işlem makinenin mengene gövdesinden x ve y yönünde ve sonrasında malzeme sehpa veya sehpalarının su terazisi yardımıyla gönyeye alınmasıdır. Malzeme sehpaları gönyeye alınırken, makine mengenesine yerleştirilen ve bel vermediğinden emin olunan rijit 2-3 mt boyutunda parçalar tercih edilmelidir. Malzemeyi sürme esnasında sehpanın her bir rulosuna temas etmeli ve bununla beraber mengenenin uç noktalarına özellikle otomatik sürmeye sahip makinelerde kesinlikle çarpma-vurma olmamalı yumuşak bir geçiş olmalıdır.
Parça mengeneye alınmadan önce mengene çeneleri, ruloları ve tabanında bulunan atık malzemeler tamamen temizlenmelidir. Kesilecek iş parçası mengene çeneleri, tabanında oynama ya da titreşim yapmayacak şekilde bağlanmalıdır. Aksi taktirde diş kırılmaları veya testere sıkışmaları meydana gelebilir.
Paket kesimlerde hidrolik üst baskı kesinlikle kullanılmalıdır. Hidrolik baskı dışında en az 2-3 noktadan paket içindeki parçalar hareket etmeyecek şekilde sabitlenmeli ve özellikle sürekli paket kesim işlemlerinde bu işlemler için dizayn edilmiş makineler ve aparatlar tercih edilmelidir. Uzun kesim boyuna sahip parçalar için makinanın ön ve arka kısmında kesinlikle rulolu sehpalar kullanılmalıdır. Altıköşe şeklinde paket olarak gelen malzemelerde düz çene yerine kurt ağzı adı verilen mengene ağızları tercih edilmelidir. Kurtağzı mengene yapıları bu tarz paket kesimler için özel olarak dizayn edilmiştir. Kare dikdörtgen gibi yapılardaki paket kesimler için düz çene yapısına sahip mengene yapıları tercih edilmelidir.
Özellikle otomatik sürücülü makinalarda (tırtırlı rulo sistemi kullanan) 1 mm altındaki zayıf malzemeler için çok uygun yapıda değillerdir. Rulolar malzemeyi sürüş esnasında bir miktar deforme edebilir bunun yerine malzemeyi deforme etmeden daha sağlıklı kesim işlemi gerçekleştirmek için düz ağızlı otomatik sürücüye sahip paket kesim makinaları tercih edilmelidir. Mengene ruloları kimyasal temizleyiciler ile temizlenmeli ve otomatik sürücüye sahip makinelerde rulolarda dönüş zorluğu olmadığından emin olunmalıdır. Pnomatik özellikli mengenelerde parça mengene sıkma kolundan sıkılmamalı sadece boşluğu alınmalıdır.

Hidrolik Üst Baskı Ve Kurtağzı Mengene Yapısı

Hidrolik Üst Baskı Ve Kurtağzı Mengene Yapısı

Paket Kesim Özelliğine Sahip Otomatik Sürücülü Tezgah (Düz Çene Yapılı Çift Mengene)

Paket Kesim Özelliğine Sahip Otomatik Sürücülü Tezgah (Düz Çene Yapılı Çift Mengene)

Hidrolik Üst Baskı Yapısı

Hidrolik Üst Baskı Yapısı

“Şerit Testere Makineye Nasıl Takılır?” başlıklı blog yazımızı okuyabilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’na geri dönebilirsiniz.