Şerit Testere Makinalarında Yaşanan Genel Sorunlar Nelerdir?

Şerit Testere Makinalarında Yaşanan Genel Sorunlar Nelerdir?

Şerit testereler, elmas uçlu, karbon çelik, bi metal ve kum taneli olarak üretilmekle beraber ayrıca soğuk iş, sıcak iş, kalıp, yüksek hız, otomat, sementasyon, imalat, ıslah çelikler, boru, profil, köşebent, bakır, bronz, alüminyum, paslanmaz, U, I türü malzemelerin kesimlerinde tercih edilir. Şerit testere makinaları ise, manuel, yarı otomatik, tam otomatik, mafsallı ve sütunlu olmak üzere pek çok modelden oluşur. İçi dolu malzeme ile profillerin kesilmesinde kullanılır. Gücünü motordan alır. Bu tip makineler genellikle yatay ve düşey olarak imal edilir.
Peki, şerit testere makinelerinde ne tür sorunlarla karşı karşıya kalırız? Şerit testerenin dişlerinin kırılması, çatlaması, eğri kesmesi ya da düşük kesim problemleri ile karşılaştığımızda neler yapabiliriz?

Şerit testerede diş kırılması, çatlama, eğri kesim ya da düşük kesim miktarı gibi sorunlarla karşılaşıldığında aşağıdaki işlemler uygulanabilir:

Öncelikli olarak makinenin mengene gövdesinden x ve y yönünde, sonrasında malzeme sehpa veya sehpalarının su terazisi yardımıyla gönyeye alınmalıdır. Malzeme sehpaları gönyeye alınırken makine mengenesine yerleştirilen ve bel vermediğinden emin olunan rijit 2-3 mt boyutunda parçalar tercih edilmelidir. Malzemeyi sürme esnasında sehpanın her bir rulosuna temas etmeli ve bununla beraber mengenenin uç noktalarına özellikle otomatik sürmeye sahip makinelerde kesinlikle çarpma-vurma vs olmamalı yumuşak bir geçiş olmalıdır. Şerit testere makinesinin lift (piston ekipmanında) herhangi bir kademeli iniş-kalkış veya yağ kaçağı olmamalıdır. Testere makinasının hareketli gövdesini, rijit bir hareketle indirip kalkmalıdır. (Bu durumda makine gövdesi atlamalı bir şekilde ilerleyip testere dişlerinde kırılma, kopma veya testerede çatlama sorunları görülebilir.) Makine üzerindeki çeki yayı rijitliğini kaybetmemiş ve hareketli gövde ağırlığını yeteri kadar karşılıyor olmalıdır. (Bu durumda makine gövdesi atlamalı bir şekilde ilerleyip testere dişlerinde kırılma kopma veya testerede çatlama sorunları görülebilir.)
Makine üzerindeki karbür tutucu uçlarda bulunan yan ve sırt rulmanlarda kanal yapısı veya deforme meydana gelmemeli bu ekipmanlar iyi bir kondisyonda olmalıdır. (Eğri kesim veya testere kırılmalarına, kopmalarına sebep olabilir.) İlerleme miktarı, testere dönüş hızı ve kullanılan şerit testerenin hatvesi ve türü, kesilen malzeme ölçülerine ve malzeme yapısına uygun durumda olmalıdır. (Aksi durumda testere ömrü kısalır, malzeme içinde sıkışmalar ve kesim yüzeylerinde sorunlar meydana gelebilir.) Makine ve kullanılan malzeme sehpaları tamamıyla terazi konumunda olmalı herhangi bir yöne doğru eğrilik olamamalıdır. (Aksi durumda eğik kesim, testerenin malzeme içinde sıkışması v.b durumlar görülebilir.) Özellikle paket kesimlerde iç ve dış kısımdaki malzemeler kesinlikle dönmemeli, sıkı bir paketleme ve hidrolik baskı yapılmasına dikkat edilmelidir. (Aksi durumda testere dişleri kırılabilir, testere malzeme içinde sıkışabilir.) Malzeme için önerilen parametrelerin (dönme hızı, ilerleme miktarı) üzerine çıkıldığında eğri kesim ve yüzey kalitelerinde düşüşler meydana gelebilir.

Makinedeki soğutma suyu kesim esnasında daima açık olmalı ve bol miktarda kullanıldığından emin olunmalıdır. (Kesimlerde önerilen bor yağı miktarı: %4-%5. Bor yağı miktarının yüksek veya düşük olması kesilen malzeme yüzeylerinde ve makine ekipmanlarında sorunlara ve ısınmalara yol açabilir.) Talaş fırçası testere dipleriyle temas halinde olmalı ve şerit ile sürekli dönüş halinde olmalıdır. (Şerit kanallarında çapak sıkışmalarına neden olabilir.) Makinenin hareketli ve sabit kasnaklarında salgı ve ses olmamalıdır. Bu gibi durumlarda kasnak rulman ve mil değişimi yapılmalıdır. (Testerede kırılma ve eğri kesim sorunları yaşanabilir.) Makinedeki üst limit switch ayarı kesilen malzeme boyuna göre ayarlanmalıdır. (Kesim zamanını kısaltmak için)

Çeki-yayı-kartes-kesici-takimlar

Çeki Yayı

 

Sırt-Rulmanları-Ve-Karbür-Tutucular-Kartes-Kesici-Takımlar

Sırt Rulmanları Ve Karbür Tutucular

 

Talaş Fırçasının Diş Diplerine Teması

Talaş Fırçasının Diş Diplerine Teması

 

Üst Limit Switchi

Şerit Testere Makinaları kategorimize gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’na geri dönebilirsiniz.