Testere Makinesi Kesiminde Son Gelişmeler

Testere Makinesi Kesiminde Son Gelişmeler

Testere makinelerinde şerit testere bıçaklarının işçiliğinde son büyük sıçrama 1960’ların ortalarında gerçekleşti. Bimetal testere bıçakları tanındı ve bunu karbür testere bıçakları izledi. Bimetal testere bıçaklarından önce şerit testerelerin kesme gücü sınırlıydı. Eski şerit testere bıçaklarının tümü yüksek karbonlu çelikten yapılmıştı çünkü testere bıçağının dolambaçlı yolu nedeniyle testere bıçağının tahrik tekerleği ve testere bıçağı kılavuzunun neden olduğu strese dayanacak kadar esneklerdi. Bimetal testere bıçakları daha esnek alt tabakaların kullanılmasını gerektiriyordu, bu nedenle üreticilerin malzeme sertliği ekleyerek ve diş kenarının ömrünü uzatarak kesme gücünü iyileştirmelerinin önünde bir engel haline gelmişti.

Bimetal ve semente karbür şerit testere bıçakları, testere işleminde kalıcı ve şaşırtıcı bir yenilik yapmıştır. O zamandan beri, geliştirilmiş sert diş kaynak yöntemine ek olarak, testere dişi yapısının, diş profilinin, bıçak malzemesinin ve çelik sırtın geliştirilmesi, şerit testere bıçağını karşılaştırmalı hale getirdi.

Daire Testereler

İkinci nesil kaplamalı testere bıçakları uzun yıllar matkap, bıçak, parmak freze gibi küçük aletlere uygulandıktan sonra, 1990’ların başında şerit testere bıçağı imalat endüstrisinde kullanılmaya başladılar. Titanyum kaplamalı testere bıçakları yalnızca pahalı değil, aynı zamanda tutarsız üretim kalitesine de sahipti. Günümüzde, ikinci nesil kaplama, testere bıçağının dayanıklılığının artırılması nedeniyle daha yüksek testere hızlarının kullanılmasına izin verir ve testere bıçağının aşırı çakışmasını ve ısı oluşumunu engeller. Şerit testere bıçağı üzerine kaplanmış bakım filmi, testere bıçağının hizmet ömrünü kısaltmadan çıkış gücünü önemli ölçüde iyileştirebilir. Bu kaplamalar, şerit testere bıçağı pazarının acilen ihtiyaç duyduğu iyileştirme için aslında bir sonraki adımdır.

Son birkaç yılda, testere bıçağı üreticileri, şerit testere bıçakları gibi büyük aletler için gerekli olan çeşitli kaplama işlemlerinde (kimya, veri hazırlama, kaplama teknikleri ve fikstürler) kademeli olarak ustalaştı. Fabrikalar, özellikle yüksek hacimli işleme tesisleri tarafından giderek daha fazla memnuniyetle karşılanır hale geldi. Üreticiler artık çeşitli gelişmiş ve özel amaçlı (titanyum nitrür (TiN) ve titanyum alüminyum nitrür (AlTiN) gibi kaplı testere bıçakları üretiyorlar, bu kaplamalar ise benzeri görülmemiş üretkenlik sağlıyor ve ömrü uzatıyor. Bunlar aynı zamanda testere bıçağının ömrünü uzatmanın yanı sıra yüksek kesme hızı ve ilerleme hızı da sağlayabilir.

Daire testere nasıl kullanılır?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.