Daire Testere Hızı ve Beslemesi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Daire Testere Hızı ve Beslemesi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Daire testere oldukça güçlü ve farklı kullanım alanlarına sahip olan bir alettir. Ancak bu güç özellikle yeni başlayanlar için bir tehlike oluşturabilir. Bu nedenle aleti kullanmadan önce bazı konularda gerekli bilgilere sahip olmak büyük önem taşır. Daire testere hızı bu bilgiler arasında yer alır.

Daire Testere Hızı Nedir?

Aslında bu hız, daire testerenin kesme hızını ifade eder. Kesme hızını birkaç farklı birimle ifade etmek mümkündür. Türkiye’de ve Avrupa’da kesme hızı genellikle metre cinsinden ifade edilir. Ancak dünyanın bazı ülkelerinde kesme hızı “yüzey feet” birimiyle ifade edilir. Hangi birim kullanılırsa kullanılsın daire testere hızı, dakikada kesilen uzunluk cinsinden hesaplanır.

Hız = (kesme hız) / (disk çapı) x 4

Teknik dokümanlarda ise bu hız boşta çalışma hızı olarak ifade edilir. Boşta çalışma hızı, herhangi bir kesim yapılmazken daire testerenin ulaşabileceği hızı ifade eder. Kesme hızı kesim yapılacak malzemenin hızına göre değişkenlik gösterir. Ahşap gibi kolay kesilen malzemelerde kesme hızı daha yüksek olacaktır. Ancak cam veya metal malzeme keserken kesme hızı daha düşük olacaktır.

Daire Testere Hızı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Genel olarak baktığımız zaman aletin boyutuyla kesme hızı ters orantılıdır. Daha büyük aletler genellikle daha düşük kesme hızlarına sahip olur. Elde kullanılan daire testere gibi daha küçük aletler ise daha hızlı kesme yapmaya izin verir. Farklı hız seçenekleri beraberinde farklı avantajları getirir.

Düşük hızda kesim yapmak daha doğru ve pürüzsüz kesim yapmaya izin verir. Birçok durumda malzemenin kenarları pürüzsüz olacağı için ek bir işlem gerekmez. Diğer yandan yüksek hızda kesim yapmak ise ahşap döşeme gibi zaman alan işlerin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlar. Ancak yüksek hızda kesim yaparken soğutucu kullanarak hem diskin hem de malzemenin aşırı ısınması önlenmelidir.

Daire Testereler

Daire Testere Beslemesi Nedir?

Daire testere beslemesi, kesme cihazının saniyede ne kadar malzeme kestiğini ifade eder. Aslında bu ölçü birimi kesme hızına benzerdir. Genellikle besleme hızı milimetre veya inç cinsinden ifade edilir.

Besleme Hızı = (geçme başına besleme) x (etkin geçme sayısı) x (dakika başına devir)

Bu formül ile besleme hızı genel olarak hesaplanabilir. Teknik dokümanlarda ise dakika başına milimetre gibi bir birim kullanılır. Kesme hızına benzer şekilde çalışılan malzeme türü besleme hızını belirlemekte önemli bir rol oynar.

1981 yılından bu yana metal kesim ve işleme uygulamalarında sektöre yenilikçi, tecrübeli ve güçlü bakışıyla yön veren Kar-Tes Kesici Takımlar, müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik yüksek kaliteli ürünleri sunmaya devam ediyor.

Elde kullanılan daire testere nasıl seçilir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.