Daire Testerenin Kısa Bir Tarihi

Daire Testerenin Kısa Bir Tarihi

Samuel Miller’ın, ilk dairesel testereyi üretmesinden dolayı 1777 yılında İngiliz Patenti ile ödüllendirildiği söylenilmektedir. Bazıları ise patent üzerinde yazılı olan yazılardan dolayı dairesel testerenin o zaman dilimlerinde zaten kullanılıyor olduğunu söyler. Yine bu yazılardan hareket edilerek Miller’ın icat ettiği söylenilen dairesel testerenin aslında o zamanlarda var olan herhangi bir testere olduğu anlatılmaktadır.

Günümüzde var olan birçok icatta olduğu gibi daire testerenin icat aşamasında da birçok çelişkili açıklama bulunmaktadır. Rastlanılan bazı kanıtlar ile 1780 yılında Alman Gervinus’un daire testeresine benzeyen bir icatta bulunduğu gösterilmektedir. Ancak diğer bir kaynak ise yaklaşık olarak 1680 yıllarında bu testerenin Hollandalılar tarafından icat edildiğini iddia ediyor.

Bu gibi söylentiler sonrasında ise 19. yüzyıl başlarında Kraliyet Donanması’na yüksek kaliteli arma blokları tedarik eden Walker Taylor hakkında farklı bir şeyler duyuyoruz.
Zaman içerisinde ortaya çıkan birçok icat gibi, daire testere de dünyanın birçok bölgesinde benzer zamanlarda geliştirilen bir alet olarak ortaya çıktı ve varlığını devam ettirdi. Daire testerenin Avrupa’daki ortaya çıkışı ve yükselişi ile alakalı bu hikayeler ve söylentiler, Amerika’da bulunan ortaya çıkış hikâyelerinden ve efsanelerinden farklı bir konumda yer alıyor.

Amerika’da da yine bir başka kadının kendi yetenekleri ve çalışmaları ile daire testereyi 1810 yılında icat ettiği söylenilmektedir. Tabitha Babbitt isimli bu kadının yaşadığı toplumdaki çalışan erkekleri izlerken daire testere fikrinin aklına geldiği iddia edilir. İki kollu testere kullanan çalışanların bu alet ile ne kadar zorlandığını ve bunun çok güç gerektirdiğini fark eden Babbitt verimliliği nasıl artırabileceğini düşündü.

El çıkrığına dairesel bir bıçak taktığı bir prototip yarattı. Güç uygulamak için çıkrığının pedalını kullandı böylece fazladan enerji harcanmamış oluyordu. Böylece bu ilkel alet sayesinde daha az insan gücü kullanılarak kesim yapılabiliyordu. Bu tasarım bir prototipti, daha büyük versiyonları ilerleyen dönemde bıçkı fabrikalarında üretildi.

Efsanelere göre bu daire testerelerin üretim aşamaları farklı bölgelere ve topluluklara göre farklılaşmaktadır. Bunlar gibi birçok anlatı, tarih sahnesinde zamanla kendini göstermektedir.

Unutmayın, Kar-Tes Kesici Takımlar kurulduğu 1981 yılından bu yana metal kesim ve işleme uygulamalarında sektöre yenilikçi, tecrübeli ve güçlü bakışıyla yön verir; daima Dünyanın en iyi markalarını beğeninize sunar.