Hatve Seçimi Nasıl Yapılır?

Hatve Seçimi Nasıl Yapılır?

Bir malzemenin kesiminde esas alınması gereken özellikler öncelikle, malzemenin iç yapısı, geometrik özellikleri, makinenin türü ve kondisyonu, paket kesimin yapılıp yapılamayacağı gibi özelliklerdir. Bütün bu özellikler belirlendikten sonra yapılması gereken kullanılacak olan diş hatve yapısının ve türünün seçilmesidir.
Günümüzde metal kesiminde yapılan en büyük hatalardan biri de tek bir tür testereyle bütün malzemeleri kesmeye kalkmaktır. Örnek vermek gerekirse pirinç türü malzeme için kullanılan testere yapısı, paslanmaz malzeme için uygun değilken, paslanmaz malzeme için kullanılan testere yapısı da süper alaşımlar için uygun değildir. Her bir malzemenin yapısına ve geometrik özelliklerine uygun şerit testere mevcuttur.
Aşağıda Röntgen markası tarafından önerilen hatveler ve diş formlarını inceleyebilirsiniz. (Karmaşık yapıdaki paket kesim işlemleri için lütfen testere sağlayıcınızla görüşünüz.)

Dolu Malzeme İçin Hatve Seçimleri

Dolu Malzeme İçin Hatve Seçimleri

Boru Tipi Malzemeler İçin Hatve Seçimleri

Boru Tipi Malzemeler İçin Hatve Seçimleri

NORMAL DİŞ (N)

Normal dişin kesme açısı 0 ° ‘dir. Yüksek karbon içeriğine sahip (dökme demir gibi), kesitleri küçük malzemelerin, ayrıca ince cidarlı profillerin ve boru malzemelerinin kesimi için uygundur.

Sıfır Derece Diş Formu

Sıfır Derece Diş Formu

KANCA (HOOK) DİŞ (H)

Kanca diş formu 10 ° ‘lik pozitif kesim açısına sahiptir. Bu diş formu özellikle dolu malzemelerin, kalın cidarlı boruların ve yüksek alaşımlı malzemelerin kesimi için uygundur.

Hook Diş Formu

Hook Diş Formu

RP DİŞ (RP)

RP diş yapısı 16 ° ‘lik pozitif kesim açısına sahiptir. Agresif kesim özelliklerinden dolayı, egzotik alaşımları ve demir dışı metalleri kesmek için uygundur.

RP Diş Formu

Rp Diş Formu

MASTER (HİBRİT) DİŞ (M)

Bu diş formu 10 ° ve 16 °’lik kesim açılarını bir arada bulundurmaktadır. Bu özel geliştirilmiş diş formu yuvarlatılmış ön kesici diş ve bir çift alt kesici dişlerinden oluşmaktadır. MASTER diş özellikle paslanmaz çelik ve yüksek alaşımlı malzemelerin kesimi için uygundur.

Master Diş Formu

Master Diş Formu

PROFİL DİŞ

6 °’lik kesim açısına sahip bu diş yapısı takviyeli tasarımı sayesinde kiriş ve boru malzemelerin kesiminde meydana gelen titreşimleri ortadan kaldırmakta ve stabil bir kesim sağlamaktadır.

Profil Diş Formu

Kar-Tes Kesici Takımlar tarafından sunulan Şerit Testereler kategorisine gidebilir yada Kesici Takımlar Bloguna dönebilirsiniz.