HSS Daire Testere Seçmek için İpuçları

HSS Daire Testere Seçmek için İpuçları

HSS daire testere, metal boru başta olmak üzere profil, imalat çeliği gibi malzemelerin kesilmesinde kullanılır. Genellikle düşük devirli olarak çalışan bu daire testereler soğutma sıvılı makinelerde kullanılır. Kesme işlemi için testerenin diş sayısı kesilecek malzemenin fiziksel özelliklerine ve kalınlığına göre farklılık göstermektedir.

Diğer daire testere türleriyle karşılaştırıldıklarında HSS testereler uygun fiyatlı bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda bu testereleri bilemek de göreceli olarak daha kolaydır. Bu testereleri seçerken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler yer alır.

HSS Daire Testere Diş Sayısı

Genel olarak daire testere seçiminde olduğu gibi HSS daire testere seçiminde de diş sayısı büyük önem taşır. Bu testerelerin diş form yapısı DIN1838 şeklinedir. Testeredeki diş sayısıyla kesme işleminin ne kadar pürüzsüz olduğu arasında doğrudan bir ilişki bulunur. Çok sayıda dişe sahip HSS testerelerle daha pürüzsüz bir kesim yapmak mümkündür. Genellikle ince kesim işlerinde daha çok diş sayısına sahip testere diskleri tercih edilir. Kaba ahşap işleri ve boru kesimi gibi işlerde ise daha az dişli seçenekler tercih edilebilir.

Daire Testereler

Daire Dişlerinin Şekli

Daire testere söz konusu olduğunda dişlerin sayısı kadar dişlerin şekli de önem taşır. Diş şekli aynı zamanda eğim açısı olarak da bilinir. Dişlerin şekli, testerenin nasıl bir kesim yaptığını doğrudan etkiler. Yarma, çapraz kesim veya lamine için farklı diş şekillerinin tercih edilmesi gerekebilir. Testerenin eğim açısı düz olabileceği gibi eğimli veya yüksek eğimli de olabilir. Eğim açısı ne kadar artarsa testere o kadar pürüzsüz bir şekilde kesebilir.

Düz dişler genellikle yarma ve yumuşak ahşap kesme işlerinde fayda saplar. Diğer yandan eğimli dişler ise sağ el ve sol el kullanımı için iki farklı şekilde olabilir. Üçlü yonga dişi ise MDF ve plastik gibi daha sert malzemelerin kesilmesi için idealdir. Bu dişler trapez şekline sahiptir. Yüksek eğimli dişler ise pürüzsüz enine kesim yapmak için tercih edilir. Bu kategoride yer alan diş yapısı bıçak benzeri keskinlik sunarak çapaklanma olmadan kesim yapmaya izin verir.

1981 yılından bu yana metal kesim ve işleme uygulamalarında sektöre yenilikçi, tecrübeli ve güçlü bakışıyla yön veren Kar-Tes Kesici Takımlar, müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik yüksek kaliteli ürünleri sunmaya devam ediyor.

Daire testere kesimi hakkında sıkça sorulan sorular” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.