HSS Daire Testereler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

HSS Daire Testereler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

HSS Daire Testere Nedir?

HSS daire testereler soğutma suyu entegreli makinalar üzerinde kesim yapmak için geliştirilmiş dairesel formdaki testerelerdir. Çalışma hızı aralığı 20-200 dev/dk. olan bu testereler kaplamalı ve kaplamasız olarak imal edilmektedir.

Farklı renkte (kaplama) testereler mevcut, hepsi aynı görevimi görüyor?

Piyasada farklı imalatçılara ait çeşitli renk ve kaplama türlerinde markalı veya markasız çok sayıda HSS daire testere bulunmaktadır. Elbette menşei, üretim fabrikası ve içeriği belli olmayan modellerde bu kaplama türleri herhangi bir anlam ifade etmezken üretim fabrikası ve markası bilinen Avrupa üretimi Hss daire testerelerde kaplama türleri ömür bazında büyük farklılıklar göstermektedir.

Daire testerede daha fazla diş sayısı daha fazla çalışma ömrü mü demek?

Daire testere üzerinde yer alan fazladan diş sayısının uzun ömürle herhangi bir bağıntısı olmayıp aksine testere ömrünü kısalttığı bilinen bir gerçektir. Diş sayısını belirleyen ana etmenler ;

  • Testerenin temas ettiği kesim alanı,
  • Malzemenin et kalınlığı ve
  • Tezgahın çalışma devridir.

Chip breaker, C formu, Bw form vb. piyasada farklı diş formları bulunuyor, hangisi kesim yapacağım malzemeye uygun?

Her malzeme türüne ve ebatlarına uygun belirli formlar mevcut olup bu formlar daire testere üreticileri tarafından uzun soluklu denemeler sonunda belirlenmiştir. Bizler HSS daire testereyle kesim yapacak müşterilerimizden ilk etapta malzeme türü, ölçüleri, makine türü izin verilen devir ve ilerleme aralıkları gibi bilgileri istemekte ve CNC bileme birimindeki çalışanlarımıza iletmekteyiz. Dolayısıyla HSS daire testere satın almadan önce bizlerle temasa geçmeniz doğru kesici takımla daha uzun ömürlü çalışmanıza ve daha iyi bir kesim kalitesine ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Önemli olan sadece diş formu ve diş sayısı mıdır?

Hayır, elbette en önemli parametreler olan (doğru kaplama türü seçimi sonrası) diş formu ve diş sayısı tek başlarına yetersiz kalmakta olup malzeme türü ve içeriğine uygun açıların CNC tezgahlarda yüksek kaliteli CBN taşlarla verilmesi hayati öneme sahiptir.
Daire Testereler

İçerik olarak ne tür HSS daire testereler vardır? Aralarındaki farklar nelerdir?

HSS daire testereler yapı itibariyle 1.3343 (DMO5) ve Co5 yapı olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Ekstra kobalt içeriğine sahip Co5 modelleri daha sert malzeme içeriği ve zorlu kesimler için kullanılmakta olup esas mantık yüksek sıcaklıklarda daire testere ana gövdesini ısıdan muhafaza etmektir.

Kısaca:

HSS/DMo5 – AISI M2 – DIN 1.3343
HIGH SPEED STEEL WITH TUNGSTEN-MOLYBDENUM
HSS/Co5% – AISI M35 – DIN 1.3243
HIGH SPEED STEEL WITH TUNGSTEN-MOLYBDENUM AND %5 COBALT

Piyasada sürekli duyuyoruz, nedir bu PVD kaplama?

Malzemeler bulundukları durumlarda kullanıldıkça farklı mekanik özelliklerini kaybederler. Sıcak iş takım çelikleri, soğuk iş takım çelikleri veya yüksek hız takım çeliklerinde dayanım ve uzun ömür açısından aşınma dirençleri çok önemlidir. Bu yüzden testere yüzeyleri bir takım metalurjik ve kimyasal işlemlere tutulur. Bunlardan en yaygınları; nitrasyon, borlama, karbürlemedir. CVD ve PVD ise çok ince bir tabakayla malzemelere ekstra dayanım kazandırmaktadır. Bazı uygulamalarda ise çoklu kaplama tabakası geliştirilmiştir. Örneğin; plazma nitrürleme üzerine PVD kaplama denenmiş ve kalıp ömürlerinin daha da arttığı tespit edilmiştir.
PVD uygun malzemenin sıcaklıkla buharlaştırılıp ince film olarak kalıbın yüzeyine yoğunlaştırılması yöntemiyle gerçekleştirilir. Ya da sıçratma denilen metotla yüksek enerjili iyonlar bombardıman edilerek buharlaştırılır. Bu yüzden bu işleme fiziksel buhar biriktirme yani Physical Vapour Deposition ismi verilir. Başlıca kaplama içerikleri: TiC, TiN, Ti(C,N) (Ti,Al)N, (Ti,Zr)N ve (Ti,Al,V)N’dir.
PVD yöntemi muadillerine kıyasla birçok üstünlüğe sahiptir. Isıl işlem görmüş 1600-1800*C takım çeliklerinin sertliklerine herhangi bir etki etmez. Altlık olarak kullanılan çeliğe çok güçlü yapışır ve dökülme gibi olumsuz durumlarla karşılaşılmaz. Kaplama tabakası 1-5 mikron arasında bir kalınlığa sahiptir. Böylece otomotiv gibi hassas tolerans uygulanan sektörlerde de rahatlıkla tercih edilir. Kaplamalarda özellikle köşe ve keskin uçlarda görülen aşınma görülmez. Tekrar kaplanabilme özelliğine sahip olmakla birlikte kaplamaların sökülebilme özelliği de vardır.

HSS daire testereler genel kesim işlemlerine uygun mudur?

HSS daire testerelerin üretilme amacı boru-profil kesimi gerçekleştirmek olup dolu (solid) malzemeler için uygun değildir. Yüksek redüktör gücüne sahip (özellikle orbital tip boru-profil hatlarında) kalın cidarlı boru ve farklı türlerdeki profiller başarıyla kesilmektedir.

 Kar-Tes Kesici Takımlar’ın resmi distribütörü olduğu Julia HSS Daire Testereler hakkında detaylı bilgi alabilir ya da Kesici Takımlar Blogumuza geri dönebilirsiniz.