Şerit Testere Hakkında Her Şey

Şerit Testere Hakkında Her Şey

Şerit testere şaşırtıcı derecede çok yönlü bir elektrikli alettir. Eğer şerit testereyi doğru bıçakla kullanırsanız, metal, ahşap vb. dahil olmak üzere çeşitli malzemeleri rahatlıkla kesebilir.

Şerit testereyle optimum kesme sonuçları elde etmenin tek yolu doğru bıçağı seçmektir. Bu yazımızın da odaklandığı konu budur. Evet, iyi bir bıçak seçmenize yardımcı olacağız.

Tüm ana unsurların seçim sürecini kapsayacak şekilde bıçak malzemelerinden diş modellerine kadar kritik faktörleri sizler için analiz ettik. Doğru testere bıçağını seçerken bilmeniz gerekenler için okumaya devam edin!

Diş & İnç

Öncelikle TPI ile şerit testere bıçakları arasındaki bağlantıyı öğreneceğiz.

İngilizce bir kısaltma olan TPI, şerit testere bıçağı üzerindeki diş miktarını ifade eder. “Diş / inç” anlamına gelir ve aletin bir inç başına kaç diş olduğunu açıklar. Bu nedenle diş sayısı, kesme işleminin nihai sonuçlarını etkileyecektir.

Bununla birlikte, daha yüksek olması, TPI ölçümü için mutlaka daha iyi olduğu anlamına gelmez. Örneğin, metal kesme, ahşap işlemeye göre farklı sayıda diş gerektirebilir. Başka bir deyişle, hepsi hedeflerinize ve kestiğiniz malzemeye bağlıdır.

Diş Sayısı

Aletin kaç dişi olduğuna bağlı olarak aşağıdaki bıçakları ayırt edebiliriz:

İnce bıçaklar – bunların kaba muadillerine göre daha fazla dişi vardır. Kesin bir kural olmamakla birlikte, birçok kişi ince bıçakların en az 14 TPI’ye sahip olduğunu düşünür ve nadiren 24’ten fazla varyantlar bulursunuz. İnce bıçakların ana avantajı düzgün ve hassas kesimler yapmaktır. Ayrıca talaşlı imalat için uygundurlar.

Kalın bıçaklar – kalın bıçağın inç başına altı dişi vardır (en az iki tane olmalıdır). Bu nedenle yumuşak malzemeler ve daha büyük kesimler için kullanabilirsiniz, bu da onları ahşap işçiliğine uygun hale getirir.

Genişlik, Uzunluk, Kalınlık

Genişliği, minimum kesme yarıçapını ve bıçağın maksimum kapasitesini kullanarak tanımlayabilirsiniz. Genişlik ne kadar büyükse, keseceği yarıçap da o kadar fazla olur. Doğru bıçak uzunluğunu kullanmak çok önemlidir, bu nedenle bunu belirlemek için ürün talimatlarını inceleyin. Kalınlığa gelince, makaralı rulmanlar (veya yan kılavuzlar) arasındaki boşlukları değerlendirin. Optimum kesme sonuçları için silindirlerin onu güvenli bir şekilde tuttuğundan emin olmanız gerekir.

Bıçak Çeşitleri

Karbon Çelik Bıçak

Karbon çelik bıçak uygun maliyetlidir. Yani, karbon çelik bıçak satın almak size bir servete mal olmaz ve çok yönlüdür. Bu türü ahşap işçiliğinin yanı sıra kontrplak, plastik ve benzeri malzemeler için de kullanabilirsiniz. Bir bıçağın uzun ömürlülüğü etkileyici olmasa da, parasının karşılığını fazlasıyla verir.

Bi-metal Şerit Testere Bıçağı

Bi-metal şerit testere bıçağı, yüksek hızlı ve yay çeliğini birleştirir. Çekirdek, alete esneklik kazandırmaya yarayan yay çeliğini kullanır. Bu nedenle, bu bıçağı alüminyum, bakır ve diğer demir içermeyen iş parçaları ve ağaç kesme işleri için kullanabilirsiniz.

Alaşımlı Çelik Bıçak

Alaşımlı çelik bıçak, çeşitli malzeme türleri için uygun olabilir. Bu, alüminyum, pirinç, bronz ve hatta tungstenden her şeyi içerir. Ancak krom gibi sert uygulamalarla kullanırsanız işlem hızını düşürmeniz gerekebilir. Ayrıca, kalınlığı ve TPI’yi istenen malzemeye ayarladığınızdan emin olun.

Yüksek Hızlı Çelik Bıçak

Adından da anlaşılacağı gibi, üreticiler bu bıçakları yapmak için yüksek hız çeliği kullanırlar. Köşebent ve alüminyum gibi demir içermeyen metaller dahil çok çeşitli malzemelerle uyumludur. Ayrıca krom ve paslanmaz çelik için de kullanabilirsiniz, ancak daha düşük bir hızda çalıştırılması gerekebilir.

Dairesel testere hakkında her şey” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.