Şerit Testere ile Kesim İçin Temel Teknikler

Şerit Testere ile Kesim İçin Temel Teknikler

Şerit testere, ahşapta kavisli kesimler yapmak için en iyi seçenek olarak kabul edilir. Öte yandan şerit testereler, eğrileri kesmekten çok daha fazlasını yapabilir. Çeşitli teknikleri bilmek, aletin çok yönlülüğünü artıracak ve size ahşap atölyesinde belirli görevleri yerine getirmeniz için daha fazla seçenek sunacaktır.

Elbette şerit testerenin uzmanlığı kavisli kesimler yapmaktır ve şerit testerenizde nasıl hassas eğriler keseceğinizi bilmek, ahşap işleme projelerinizde size önemli ölçüde çok yönlülük sağlar.

Eğrileri kesmek için uygun bıçakla başlamanız gerekir. İstenen kesim için çok geniş olan bir bıçak, yeterince sıkı bir kesim yapmazken, çok dar olan bir bıçak, siz eğrilerde gezinirken çok kolay kırılabilir.

Bir şerit testere bıçağını değiştirebilir ve birkaç dakika içinde uygun şekilde gerebilirsiniz. Belirli bıçak boyutu için uygun gerdirme, sapmayı en aza indirecek ve kırılmayı önlemeye yardımcı olacaktır.

Şerit testere ayrıca çeşitli düz kesimlerde de başarılı olabilir. Testereyle kesmek, ince kaplama şeritlerini kesmek ve hatta kütüklerden kaba kereste kesmek (özel olarak tasarlanmış bir kızak kullanarak) şerit testerenin üstesinden gelebileceği görevlerdir. Bu düz kesimler için doğru bıçağa ve sağlam bir çite ihtiyacınız olacaktır. Çitin, tipik olarak bıçağın sol tarafında olmak üzere bıçağa paralel olarak konumlandırılması gerekir.
Daire Testereler
Kaplama şeritleri şerit testerede kolayca kesilebilir. Şerit testereye en az 1/2 inç genişliğinde ince dişli bir bıçak takın. Kılavuz blokları ayarlayın ve bıçak koruyucusunu kesilecek ahşabın hemen üzerine gelene kadar indirin.

Tahtayı, kesilecek kenarı bıçağa paralel olacak şekilde çite karşı tutun. Çiti, istenen şerit kalınlığı bıçağın uzak kenarına gelene kadar ayarlayın. Testereyi açın ve tahtayı çite ve masaya sıkıca tutarken ahşabı bıçağın içinden geçirin. Kesimi tamamladıktan sonra testereyi kapatın, çiti ayarlayın ve tekrarlayın.

İPUCU: Tahtayı çite karşı eşit bir şekilde tutmak için, tahtanın sağındaki bıçağın önündeki masaya bir Loc tahtası yerleştirin. Tahtayı bıçağın içinden geçirdiğinizde, Loc tahtası onu çite sıkıca tutacaktır.

“ŞERİT TESTERE HAKKINDA HER ŞEY” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.