Şerit Testere Parçaları

Şerit Testere Parçaları

Bazı şerit testerelerin benzersiz özellikleri vardır, ancak çoğu üreticiden bağımsız olarak aynı temel bileşenleri paylaşırlar. Şerit testere tasarımları üreticiye göre değişiklik gösterdiğinden, şerit testereniz için ilk işlemden önce, bıçaklarınızı değiştirdikten sonra ve herhangi bir ayarlama yapmadan önce daima operatör kılavuzunuzu kontrol etmeniz önemlidir.

Her şerit testere parçası, ekipmanınızın çalışır durumda kalmasında hayati bir rol oynar. Bazıları makineye sabitlenir, diğerleri bıçağı her değiştirdiğinizde düşünmenizi gerektirir ve her yeni bir kereste veya metal parçası kestiğinizde dikkat etmeniz gerekir.

Bazı şerit testere parçaları aşağıdaki gibi açıklanabilir:

Çerçeve, şerit testerenizin en büyük kısmıdır ve tüm katı dış kısmı oluşturur. Modern masa üstü şerit testereler alüminyum veya çelik çerçevelerle yapılır, ancak plastik modeller hafif, daha uygun fiyatlı ancak daha az dayanıklıdır. Şerit testere çerçevesi, testerenizin tabanını da içerir. Şerit testereler düz bir yüzey üzerinde sabit bir kesme platformu sağlarken, daha fazla güvenlik ve kullanım kolaylığı için tabanı kelepçeler kullanarak tezgahınıza sabitlemeyi düşünmelisiniz.

Şerit testere motorları tabana yakın konumdadır ve testere boyutuna ve üreticiye bağlı olarak güç ve performans aralığı sunar. Motorunuzu değiştirmeniz gerekirse, testerenizle uyumlu bir tane bulduğunuzdan emin olun. Şerit testere motorları, bir geçiş güç anahtarı kullanarak tek veya çift hızlı çalışma sunabilir ve çıkış değişiklik gösterir.

Toz portu şerit testerenin tabanına yakın bir yerde bulunur. Bu özellik, talaşları kesme platformunuzdan uzaklaştırarak görmeyi kolaylaştırır ve bıçağınızın performansını etkilemesini engeller. Toz portunuz, talaşı doğrudan şerit testereden uzağa üfleyecektir. Bir avantaj elde etmek istiyorsanız, atölyenizin vakum nozülünü toz portuna takın ve talaş toplamak ve havayı temiz tutmak için kesim sırasında açık bırakın.
Daire Testereler
Yumuşak keresteyi kesmekten parke ve metal kesmeye geçmeniz gerekirse, gerginlik ayar düğmesi sayesinde bıçağınızı hareket ettirmek ve kesimlerinizi eşit tutmak için ayarlamalar yapmanız gerekecektir. Daha yumuşak malzemeler daha az bıçak gerginliği gerektirir. Daha yoğun malzemeleri keserken, maksimum kiriş gücünü korumak için bıçak gerginliğinizi artırın. Bu, bıçağın yüzeyinize takılmasını veya sapmasını önler. Çoğu testerede, takılı bir tekerlek, ayar düğmesi veya kolu kullanarak bıçak gerginliğini ayarlayabilirsiniz.

Bıçağınız üzerinde sıkı bir kontrole sahip olmak için, bıçak ayar düğmesini kullanın ve bıçağınızı makineniz ile malzemelerinizin yüzeyi arasında 1/8 ila 1/4 boşluk kalacak şekilde konumlandırın. Yüksekliği çok düşük ayarlarsanız, sürtünme oluşturabilir ve aşırı ısınmaya neden olabilir. Bıçağı çok yükseğe ayarlarsanız, hattınızı takip etmeye çalışırken bıçağınızın rotadan sapma riskini de beraberinde getirir. Bıçak, testere çalışırken sallanıyormuş gibi hissediyorsa, sabitlenene kadar izleme düğmesini ayarlayın.

Birçok testerede daire testere bıçakları varken şerit testere bıçakları, farklı diş desenlerine sahip uzun, sürekli metal bantlardır. Şerit testere bıçakları uzundur ve doğru uzunluktaki bıçak, boyuta ve üreticiye göre değişiklik gösterir. Şerit testere bıçakları farklı genişliklerde de mevcuttur ve benzersiz kesimler elde etmek için yeterli esnekliğe izin verirken mevcut maksimum genişlikte bir tane bulmak istersiniz. İnç başına diş, daha ince malzemeleri kesmek ve daha düzgün kesimler yapmak için uygun olan daha yüksek sayılarla bıçak üzerindeki diş sayısını ifade eder.

Daire testere seçerken dikkat edilmesi gerekenler” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.