Şerit Testere Seçimi Nasıl Yapılır?

Şerit Testere Seçimi Nasıl Yapılır?

Kesim prosesine uygun şerit testere seçimi söz konusu olduğunda, kesilen malzemeye ve makine türüne bağlı olarak bilinmesi gereken bazı hususlar vardır.

1- Şerit testerenin durumunu ve kullanılan şerit tipini belirleme.

Her şerit testere tezgâhı, kapasitesine uygun bir kasnak tasarımı, ana elektrik motoru ve yan ekipmanlarla donatılmıştır. Bir testere makinesi kapasite ve konstrüksiyon olarak nasıl ki tüm malzemeleri kesmeye uygun değilse aynı durum uç kesici takımı olan şerit testere içinde geçerlidir. Piyasada karışık kesimler için tek bir şerit testere anlayışı son derece yanlış ve verimsiz bir anlayış olup farklı malzeme türleri için farklı yapıda şerit testereler (M42-M42 Profil-M51-Karbür uçlu vs.) mevcuttur.

2- Testere tiplerini kesilecek malzemeler ve nasıl kesilecekleri belirler. 

Temel olarak üç ana testere değişkeni vardır; testere genişliği (diş ucundan sırt kısmına kadar olan mesafe), inç başına diş sayısı (TPI) ve set yapısı (çapraz yapısı). Bu değişkenleri bilmek ve anlamak, doğru şerit testere tercihinde büyük oranda yardımcı olacaktır. Testere kırılmasının ana nedenlerinden biri uygun olmayan bir hatve türü kullanılarak çok dar veya çok büyük bir alan kesme girişimidir. Öncelikle yan yana (yatayda) kesilecek malzeme adedi, açılı kesim yapılıp yapılmadığı ve malzemenin ölçüsü, formu (boru, profil, dolu) gibi parametrelerin belirlenmesi sağlıklı bir kesim işleminin temelini oluşturur.

3- TPI şerit testere verimliliğini belirler.

Boru, profil, sac gibi ince et kalınlığına sahip malzemeler ince diş adımlı testerelerle kesilir. Aksi takdirde dişler çok çabuk aşınır ya da kırılır. Büyük kesitli malzemeler kaba diş adımlı testere (1” de daha az diş) ile kesilmelidir. Daha az sayıda dişin kesme işleminde olması kesme kapasitesini artırır. Doğru dişin seçilmesi kesim işleminin başarısı için çok önemlidir TPI olarak adlandırılan inç başına düşen diş sayısı testerenin direkt olarak talaş biriktirme kabiliyetini, kesim işlemlerinde ortaya çıkan yüzey kalitesini ve toplam kesim miktarını etkilemektedir.

4- Diş seti, testerenin sıkışmasını önleyen, kesme açıklığına izin veren açıları ifade eder.

Hafif bir set pürüzsüz bir kesim sağlar ancak dar eğrilerde daha az etkilidir. Testere kesme yarıçapını açtıkça bükülme eğilimindedir. Daha ağır bir set, bıçağın dönmesi için daha fazla açıklık sağlar, ancak daha kalın bir yüzeyle daha belirgin bir iz bırakır. Genel amaçlı işler için testere seçimi, 4-6 TPI ile 1,2” veya 3/8” testere seçilmesi gerekir.

Şerit Testerelerde Önleyici Bakım Nasıl Uygulanır?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.