Şerit Testere Titreşimi Ne Anlama Gelir?

Şerit Testere Titreşimi Ne Anlama Gelir?

Şerit testere titreşimi, yapılan kesimin kalitesini etkileyen istenmeyen bir durumdur. Titreşim ne kadar düşük seviyede olursa malzeme o kadar pürüzsüz ve düz bir şekilde kesilir. Malzemenin titreşim nedeniyle makinada sağa sola kayması kesim kalitesine ek olarak kesim süresini de olumsuz olarak etkiler. Bu nedenle şerit testerede yaşanan titreşim sorununun vakit kaybetmeden çözülmesi gerekir.

Şerit Testere Titreşimi Neden Kaynaklanır?

Birçok durumda şerit testere titreşimi testerenin hareketli parçalarından birinin gevşemesinden kaynaklanır. Titreşim seviyesi hangi parçanın gevşek olduğuna göre farklılık gösterebilir. Bazı parçalar çok fazla titreşime neden olurken bazı parçalar ise neredeyse hiç fark edilmeyen bir titreşime yol açar. Genellikle şerit testerede meydana gelen titreşim, şeridin eskimesinden ya da aşınmasından kaynaklanır. Eskiyen ya da aşınan şeridin değiştirilmesi, testerede meydana gelen titreşim sorununun çözülmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda düzenli yapılacak bakım işlemi sayesinde bu gibi bir sorun çok daha kısa sürede tespit edilebilir.

Testere Bıçağı Kaynaklı Titreşim

Eğer titreşimin nedeni gevşemiş ya da eskimiş şerit değilse bir sonraki aşamada testerenin bıçağını kontrol etmek gerekir. Doğru bıçak kullanılmadan yapılan kesim işlemleri, bıçağa zarar verebilir. Bazı durumlarda ise testere bıçağı yuvasından çıkarak gevşeyebilir. Bu durumda kesme işlemi yapıldığı zaman testerede titreşim meydana gelebilir. Testere bıçağının yeninden yerleştirilmesi veya değiştirilmesi bu sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır.

Diğer Parçalardan Kaynaklanan Titreşim

Şerit testere birçok farklı parçadan meydana gelen bir makinadır. Bu nedenle bu makinada meydana gelen titreşimin birçok farklı nedeni olabilir. Eğer titreşim şeritten ya da testere bıçağından kaynaklanmıyorsa bir sonraki aşamada makinanın diğer parçalarına göz atmak gerekir. Motorun cıvatalarının gevşemesi makinanın titreşim yapmasına neden olabilir. Bu durumda cıvataları sıkıştırmak titreşim sorunun kısa sürede çözülmesini sağlayacaktır.

Buna ek olarak ana sürücü şeridinde de gevşeme ya da aşınma medyana gelebilir. Bu şeritte yaşanabilecek bir sorun da testerenin titreşim yapmasına neden olabilir. Diğer yandan yan motorların fan bıçaklarının kırılması da şerit testere titreşimine yol açabilir. Titreşim olması durumunda tüm bu bileşenlerin tek tek değerlendirilmesi gerekir.

Unutmayın, Kar-Tes Kesici Takımlar kurulduğu 1981 yılından bu yana metal kesim ve işleme uygulamalarında sektöre yenilikçi, tecrübeli ve güçlü bakışıyla yön verir; daima Dünyanın en iyi markalarını beğeninize sunar.