Şerit Testerelerin Ömrünü Nasıl Uzatabiliriz?

Şerit Testerelerin Ömrünü Nasıl Uzatabiliriz?

Şerit testere ömrünün en üst düzeye çıkarılması, zamandan ve paradan tasarruf etmeye yardımcı olacaktır. Uygun testere bakımı, etkili kesim için çok önemlidir.

Yüksek hacimli talaşlı imalatta kaliteli şerit testere büyük önem arz eder. Ancak en kaliteli şerit testereler bile sonsuza kadar dayanacak şekilde üretilmemiştir. Bir noktadan sonra testerenin, aşınma sebebiyle performansı düşecektir.

Kör ve yanlış ayarlanmış şerit testereden kaynaklanan yaygın sorunlar arasında yanlış kesikler, sıyrılma, aşınmış dişler ve kötü kullanılan uç kırılmaları yer alır. Bu sorunların tek sebebi, şerit testereyi doğru şekilde kullanamamaktan kaynaklanır. Şerit testerenin doğru kullanımı için, ilerleme ve hız oranları, şerit testere montajı, kasnak hizalaması ve ayarlanmış kılavuzlar takip edilmelidir.

Şerit testere ömrünü uzatmanın ve verimliliğini korumanın yolları ise şu şekildedir;

  • Uygun şerit testere seçimi
  • Düzgün şekil ve diş aralığı

Yeni şerit testere bıçağını birkaç dakika boyunca normal hızın ve ilerleme hızlarının %50’sinde çalıştırarak, ardından hızı yavaşça arttırıp, önerilen malzeme kılavuzu ayarlarında besleyerek, uzun ömürlü olmasını sağlar.

  • Gerilim uygulayın

Buradaki amaç dengesiz kuvvet dağılımını ortadan kaldırmaktır. Gerilim, kesim sırasında oluşan ısı nedeniyle genişlemeyi telafi etmek için testerenin iç alanını gerer. Uygun gerilimli bir testere düz kesimler oluşturacak ve kırılmayı önlemeye yardımcı olacaktır.

Çoğu şerit testere, genişliğine bağlı olarak doğru gerilimi gösteren bir ölçere sahiptir. Yine de yalnızca göstergeye güvenildiğinde yanlışlıklar meydana gelebilir.

  • Testere sapmasını kontrol edin

Kesim sorunlarını düzeltmek için şerit testereyi hafifçe germelisiniz. Testere, ölçerin önerdiğine rağmen ekstra gerilime dayanabilir, ancak çok fazla gerilim uygulamak yatakların arızalanmasına neden olabilir. Şerit testere uzun süre boşta kalırsa, lastik patlak noktaları artar, bu da titreşime ve düzensiz kesime neden olur. Her iş günü sonunda gerginliğin azaltılması sorunu ortadan kaldıracaktır.

Şerit testere seçimi nasıl yapılır?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar Blogu’muza geri dönebilirsiniz.