Testere Alıştırma İşlemi Nedir?

Testere Alıştırma İşlemi Nedir?

Testere Alıştırma İşlemi Neden Gerekir?

Testere alıştırma işlemi hem daire testere hem de şerit testere kullanımından önce kesinlikle atlanmaması gereken bir süreç olmakla beraber çoğu kez operatör tarafından unutulur veya iş aciliyetinden dolayı atlanır. Sürecin kalitesi , testerenin kalitesi, testerinin malzemeye uygunluğu (hatve, testere türü) kadar alıştırma işlemi ile de yakından ilintilidir. Söz gelimi bir şerit testerede alıştırma işlemi yapılmadığı takdirde toplam kesim miktarları (metrekareleri) düşer, hem de istenilen yüzey kaliteleri veya ölçü toleranslarında sorunlar yaşanır. Alıştırma işlemi yapılmamış veya direkt parça içine girilmiş bir şerit testerenin sert uç yapısından dolayı 1 turda dahi körelmesi mümkündür.

Daire Testereler

Şerit testere tezgahına yeni bir şerit takıldığında yapılması gereken ilk işlem şerit testerenin alıştırılması olmalıdır. Şerit alıştırma işlemi ilk olarak testerenin parçaya temas etmeden soğutma suyu tamamen açık ve testere yüzeyine temas edecek şekilde yaklaşık 5 dk. boşta çalıştıktan sonra şerit dönüş hızını ve ilerleme miktarını en az %50 oranında düşürüp toplamda 0.025-0.03 m2 bir yüzey alan kesildikten sonra (Örneğin 250-300 mm’lik dolu silindirik bir malzemenin tek seferde kesilmesi alıştırma işlemi için yeterlidir) tekrardan malzeme özelliklerine ve yapısına uygun normal hız parametrelerine dönüş yapılması işlemidir. Bu işlem testere dayanımı, yüzey kalitesi ve doğrusal sağlıklı kesimler için KESİNLİKLE GEREKLİ bir işlemdir.

Ayrıca hidromekanik şerit germe sistemine sahip tezgahlarda şerit alıştırma işlemi yapılırken şerit gergisi kademeli olarak sıkılmalı (2 veya 3 kesim boyunca) ve ekstra bir parça veya aparatla şerit gergi koluna basınç uygulanmamalıdır. Örnek vermek gerekirse makine üzerinde şerit gergi kolunun yanında yer alan 150-200 bar değeri yeni bir şerit takıldığında direkt olarak 200 bar uygulanmamalı kademeli olarak sıkma işlemi yapılmalıdır. En doğru sıkım işlemleri için şerit gergi ölçme aparatları ile şerit gergisi yanında yer alan manometre değerleri karşılaştırılmalıdır*.

*Özellikle yeni veya üst model tezgahlarda şerit gergi kontrol cihazlarına gereksinim duyulmaz.

Testere Kategorimize geri dönebilir ya da Kar-Tes Kesici Takımlar’ın resmi distribütörü olduğu Röntgen Şerit Testereler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.