Testere ile Kesim İşleminde Malzeme Değişkeninin Önemi

Testere ile Kesim İşleminde Malzeme Değişkeninin Önemi

Testere ile kesim yaparken kesimin kalitesi ve nihai sonuç birçok faktörden etkilenir. Kesim yapılan malzeme, kesim işleminin sonucunu etkileyen en önemli faktörlerden birisi olarak kabul edilir. Malzemenin sert ya da yumuşak olması, esnek ya da rijit olması testere kesiminde uygulanacak kuvveti belirler. Bu durumda testere bıçaklarının kesim yapılacak malzemeye göre seçilmesi büyük önem taşır.

Kesim Yapılacak Malzeme Türü Neyi İfade Eder?

Malzeme türünden bahsettiğimiz zaman demirli ya da demirsiz olmak üzere iki gruptan bahsedebiliriz. Demirli malzemeler, alaşım oluşturma sürecinde çelik eklendiği için demirsiz malzemelere göre daha sert olma eğilimindedir. Aynı zamanda kesim sürecinde metal alaşım malzemeler kesim hattı boyunca sertleşir. Bu gibi malzemeleri kesmek için daha güçlü bıçaklara ve daha küçük testere dişlerine ihtiyaç vardır.
Diğer yandan demirsiz malzemeler demirli malzemelere göre daha yumuşaktır. Demirsiz malzeme dendiği zaman alüminyum, pirinç ya da bronz parçalar düşünülebilir. Bu malzemelerle kesim yaparken daha büyük talaş parçaları çıkar. Talaş parçalarının büyümesi nedeniyle bu parçaların testere dişlerine takılma olasılığı artar. Bu nedenle sorunsuz bir kesim için daha büyük dişlere sahip testere modellerinin tercih edilmesi gerekmektedir.

Malzeme Türüne Göre Testere Bıçağı Nasıl Seçilir?

Testere ile kesme işleminin en iyi sonuçları vermesi için işlenecek malzeme türüne en uygun testere bıçağının seçilmesi gerekir. Doğru testere bıçağının seçilmemesi durumunda hem malzeme istenilen şekilde kesilemez hem de testerenin bıçakları kesme işlemi sırasında zarar görebilir.
Testere bıçağı seçimi yaparken malzemenin demirli mi yoksa demirsiz mi olduğu dikkat edilmesi gereken en önemli özelliktir. Buna ek olarak her malzemenin kendine has özellikleri de bulunur. Örneğin bazı malzemeler ısıyla birlikte sertleşir. Yani kesim işlemi sırasında ortaya çıkan ısı nedeniyle kesim hattındaki malzemenin sertleşmesi mümkündür.
Aynı zamanda malzemenin kalınlığı da testere seçimini etkileyecek diğer bir faktördür. Metal sac ya da metal borular için farklı bıçakların seçilmesi gerekir. Büyük ve katı şekle sahip olan malzemeler için daha kaba dişli testereler iş görecektir. Diğer yandan büyük testere dişleri de daha az tıkanmaya ve kuvveti malzemenin üstünde daha eşit dağıtmaya yardımcı olur.

Unutmayın, Kar-Tes Kesici Takımlar kurulduğu 1981 yılından bu yana metal kesim ve işleme uygulamalarında sektöre yenilikçi, tecrübeli ve güçlü bakışıyla yön verir; daima Dünyanın en iyi markalarını beğeninize sunar.